Pogovori ob siru

23. 08. 2023

Datum dogodka: 04. 09. 2023 ob 16:00 - 27. 09. 2023 ob 13:00

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije letos praznuje petindvajseto obletnico delovanja. V tem času so dosegli izjemne uspehe na področju dviga ravni strokovnega znanja, kar je ključno za vrhunsko kakovost mlečnih izdelkov, ki je osrednji cilj vsakega sirarja.

 

Pogovori ob siru

Slovenski kmečki sirarji bodo petindvajseto obletnico svojega združenja obeležili s tematskimi pogovori ob siru, ki bodo potekali od 20. avgusta do konca septembra na petih sirarskih kmetijah. Teme pogovorov bodo zgodovinske, etnološke, prehranske in kmetijske.

Prvi pogovor ob siru je že potekal na Planini v Lazu, kamor družina Gartner prve dni junija prižene živali na pašo. Na planini, kjer mleko predelujejo v sir in maslo, ostanejo do konca avgusta. Osrednji govorec je bil doc. dr. Žiga Zwitter, predavatelj na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pogovor pa je moderirala domača sirarka Lucija Gartner, po izobrazbi geografinja, etnologinja in kulturna antropologinja, sicer pa tudi strokovna tajnica Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Več o prvem pogovoru bo povedal predsednik združenja Milan Brence, ki se ga je tudi udeležil.

 

Drugi pogovor bo prihodnji teden in sicer:

 

Ponedeljek, 4. september 2023, ob 16. uri na kmetiji Malenšek v Žlebah pri Medvodah 

»Mleko in mlečni izdelki v prehrani otrok in mladostnikov« 

POGOVOR OB SIRU Z DOC. DR. EVGENOM BENEDIKOM

 

Drugi pogovor ob siru bo pripravila družina Bizant na kmetiji Malenšek v Žlebah 4 pri Medvodah. Pomen mleka in mlečnih izdelkov v prehrani otrok in mladostnikov je zanimiva in pomembna tema, ki jo bo predstavil doc. dr. Evgen Benedik, klinični dietetik na Oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricistiko Pediatrične klinike v Ljubljani. Pogovor bo moderirala mag. Tatjana Čop, odgovorna urednica pri Kmetijski založbi. Pred pogovorom bo voden ogled kmetije in predstavitev sirarske dejavnosti.

 

Nedelja, 17. september 2023, ob 15. uri na kmetiji Matk v Logarski dolini 

»Planinsko pašništvo in sirarstvo na Slovenskem in Solčavskem« 

POGOVOR OB SIRU Z ELIZABETO VRŠNIK IN DOC. DR. ŠPELO LEDINEK LOZEJ

 

Tretji pogovor ob siru bo potekal v Matkovem kotu, na 1160 metrih nadmorske višine, na kmetiji Janje in Klemna Matk (Logarska dolina 21). Planinska paša že stoletja pomeni razbremenitev gorskih in hribovskih kmetij v poletnem času, ko je potrebno pospraviti čim več krme za hladne mesece, obenem pa poskrbeti, da bodo tudi lastne kašče polne hrane za nekdaj številčne družine. Matkovi so predani tradiciji in zavezani k ohranjanju kmetije, ki so jo ustvarili in ohranjali predniki, za rodove, ki prihajajo za njimi.

O širšem pomenu planinskega pašništva bosta ob siru več povedali Elizabeta Vršnik, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja in doc. dr. Špela Ledinek Lozej z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Moderator pogovora bo Klemen Matk. Obiskovalci pa si bodo lahko pred pogovorom ogledali kmetijo in spoznali življenje in delo na njej.

 

Sobota, 23. september 2023, ob 17.00 na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, hišna številka 65

»Oživljanje kmečkega sirarstva na Krasu«

POGOVOR OB SIRU S KLAVDIJO MOZETIČ IN MATJAŽEM ŽERJALOM

 

Četrti pogovor ob siru bo potekal na Krasu, ki je po drugi svetovni vojni doživljal desetletja praznjenja vasi in ukinjanja pašne reje koz, ki so bile najbolj učinkovite pri ohranjanju kulturne krajine. V letih pred in po prelomu tisočletja pa so najbolj vztrajni pričeli z obujanjem kmečkega sirarstva, ki pomembno prispeva k ohranjanju kraških kmetij. Pred štirimi desetletji sta Milivoj Žerjal (pokojni oče sedanjega gospodarja) in Miloš Mozetič (soprog Klavdije Mozetič) pričela z oživljanjem reje koz na Krasu in predelavo mleka. Klavdija je delala kot učiteljica, a se je kmalu tudi sama navdušila nad kozjerejo in predelavo mleka. Pogovor s Klavdijo Mozetič in Matjažem Žerjalom bo moderirala mag. Brina Čehovin, profesorica umetnostne zgodovine in diplomirana etnologinja, predvsem pa Kraševka, ki s srcem promovira Kras, Primorsko in Slovenijo.

Kraški pogovor ob siru bo tudi kulturno obarvan, pred njim pa si bo možno pod vodstvom ogledati Tomaj in župnijsko cerkev, zgrajeno leta 1446, v kateri so poslikave Toneta Kralja. V času dogodka se bodo predstavile tudi nekatere okoliške

kmetije. Naslednji dan, v nedeljo, 24. septembra, pa bo potekal dan odprtih vrat kmetije Žerjal in nekaterih bližnjih kmetij.

 

Sreda, 27. september 2023, ob 11.00 na kmetiji Vučji ogrizek v Beli krajini 

»Kako preživeti in doseči človeka vredno blagostanje za vse prebivalce, brez prekomernega nevarnega izčrpavanja in zastrupljanja okolja in brez ogrožanja blagostanja prihodnjih generacij?« 

POGOVOR OB SIRU S PROF. DR. DUŠANOM PLUTOM

 

Peti pogovor ob siru se bo pričel z ogledom ekološke ovčerejske kmetije Vučji ogrizek, kjer kmetujeta mladi gospodar Izidor Grabrijan in njegova izbranka Manca Kos. Mleko predelujeta v zelo iskane poltrde in mehke sire, albuminsko skuto in jogurte. Kmetija se nahaja v Velikih selih (hišna številka 6) pri Adlešičih. Tam bosta mlada gospodarja predstavila kmetijo in predelavo, nato pa se boste skupaj odpravili v idilični ambient Šokčevega dvora v osrčju krajinskega parka Kolpa (Žuniči 2).

Pogovor s prof. dr. Dušanom Plutom, zaslužnim profesorjem na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, z izjemno široko in zanimivo tematiko bo povezoval Boris Grabrijan, oče sedanjega gospodarja na kmetiji Vučji ogrizek in direktor Krajinskega parka Kolpa.

Ob pogovoru vam bodo postregli z Grabrijanovimi domačimi siri in drugimi belokranjskimi dobrotami.

Nazaj