»Ajmoht« z ajdovimi žganci

08. 01. 2024

 

»Ajmoht« - telečja obara

Sestavine: 

  • 500 g teletine (vrat, stegno, prsi) in kost
  • žlica masti
  • manjša čebula
  • 2 korenčka
  • peteršiljeva korenina
  • kos zelene
  • por
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • limonina lupinica
  • majaron
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • žlica ali 2 limoninega soka sol in
  • poper

Priprava: 

Meso narežemo na kocke in ga skupaj s kostjo prepražimo na maščobi, da lepo porjavi. Oboje vzamemo iz lonca in na maščobi, ki je ostala, popražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo česen, da zadiši, nato še preostalo zelenjavo. Mešamo in pražimo še približno 5 minut. Nato vrnemo v lonec meso s kostjo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, lonec pokrijemo in na najmanjšem ognju kuhamo, da počasi brbota tako dolgo, da se meso zmehča. Pred koncem dodamo timijan, majaron, muškatni orešček in limonino lupinico. Ko je obara skuhana, jo po potrebi posolimo, popopramo in okisamo s sokom limone. Ponudimo jo z ajdovimi žganci.

 

Ajdovi žganci

Sestavine: 

  • 1200 ml vode
  • žlička soli
  • 400 g ajdove moke

Priprava:

Vodo posolimo in zavremo v visokem loncu. Ko zavre, stresemo vanjo moko. Kar pogumno in čim bolj vso naenkrat, da nastane kepa, ki jo obdaja voda. Ko voda znova zavre, ogenj zmanjšamo, v sredino kepe z ročajem kuhalnice naredimo približno 3 centimetre veliko luknjo, v katero se prelije voda, ki bo žgance skuhala tudi znotraj. Posodo pokrijemo in žgance kuhamo še 20 minut. Ogenj ugasnemo in vodo odlijemo, a jo prihranimo v skodelici, saj jo bomo potrebovali pozneje. Žgance s kuhalnico dobro premešamo, da se povežejo. Po potrebi dolijemo malce prej prihranjene žgančevke. Pokrijemo in počakamo 10 minut, saj bomo tako lažje nadaljevali delo. Žgance z vilicami natrgamo na manjše kepice in jih ponudimo ob obari.  

Vir: Teden slovenske hrane

Nazaj