Festival Dobrot slovenskih kmetij bo septembra

Priprave na Dobrote slovenskih kmetij kljub težavam, ki jih povzročajo zdravstvene razmere in temu primerni ukrepi, potekajo nemoteno.

Ocenjevanja dobrot so v polnem teku in pričakujejo, da bodo z vsemi ocenjevanji končali že maja. Vsem kmetijam, ki so letos prijavili svoje izdelke v oceno (teh je 980 v 15 kategorijah), bodo takoj po končanih ocenjevanjih poslali ocene, da bodo te lahko pri prodajo že uporabile nove znake dobrot.

Bistvo ocenjevanj oziroma Dobrot slovenskih kmetij je namreč prav v tem, da lahko kmetije s pomočjo strokovnih ocen izboljšajo kakovost svojih izdelkov. Boljša kakovost, na katero opozorijo z uporabo znakov, ki jih prejmejo kmetije, pa lahko omogoči tudi boljšo prodajo.  

So pa organizatorji glede na trenutno stanje v državi in v želji, da bi zaključni festival potekal v neokrnjeni obliki, prestavili datum prireditve na prvi konec tedna v septembru, od 3. do 5. septembra. Na festivalu naj bi tako razglasili rezultate, podelili priznanja, del dobrot pa se bo lahko tudi poskusilo in kupilo na stojnicah. Hkrati bodo izvedli tudi strokovni posvet, kjer bodo dali poudarek na slovenski gastronomiji, ki se naslanja na slovenski izvor porekla hrane, predvsem na dobrote slovenskih kmetij.


Spoznajmo sheme kakovosti 

Zaščitena označba porekla  (ZOP)

Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Ekološki pridelki in živila

 

Izbrana kakovost

 

Višja kakovost

 

Integrirana pridelava

 

Več si lahko preberete TUKAJ

 

Opraševanje žuželk – nepogrešljiva ekosistemska storitev

18. 06. 2021

Opraševanje zagotavlja eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih tako za kmetijstvo, torej pridelavo hrane, kot za naravo oziroma za biotsko pestrost. Oboje je pomembno za ljudi. Od opraševanja žuželk je vsaj deloma odvisnih približno 80 % kmetijskih in divjih rastlin.

                                                                                           

Sveže seneno mleko

Sveže seneno mleko

15. 06. 2021

Dovolite si, da vas osvoji okus po domačem in spoznajte mleko, ki so ga pili naši dedki in babice. Njegovo drugačnost enostavno vzljubimo.

 

 

Postopek vpisa v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

09. 06. 2021

Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij. 

Sveže češnje

03. 06. 2021

Predstavljamo vam enostaven recept, pri katerem uporabite sveže, sladke češnje. In nikar ne spreglejte ponudnikov češenj, ki se predstavljajo na portalu Dobrote slovenskih kmetij TUKAJ.

 

Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane

02. 06. 2021

Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

 

Okusne in sočne jagode

28. 05. 2021

Dišeče, sladke, okusne jagode...kdo jih nebi jedel...

Predstavljamo vam dva recepta, ki si jih lahko ogledate:

Šparglji

28. 05. 2021

Predstavljamo vam okusen recept s šparglji, ki jih lahko dobimo v tem času ter ponudnike na portalu Dobrote slovenskih kmetij. 

Pridelovalci hrane, povežite se z lokalnimi vrtci in šolami ter bodite del dogodka Tradicionalni slovenski zajtrk, 11. junija 2021

25. 05. 2021

Pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo 11. junija 2021 po Sloveniji izvedel nadomestni dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah zajtrk lahko doživeli, bo izveden tik pred koncem tega šolskega leta.

Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane

24. 05. 2021

Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

Vabljeni k vpisu v Katalog živil za javno naročanje preko portala Dobrote slovenskih kmetij

Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila

24. 05. 2021

Sheme kakovosti so namenjene kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi oziroma značilnostmi, ki so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave, tradicionalnih receptov ali postopkov ali pa presegajo predpisano kakovost, pogoje glede varstva zdravja ljudi, živali ali rastlin, dobrega počutja živali ali zaščite okolja. Kmetijski pridelki in živila iz shem kakovosti so proizvedeni po natančno predpisanih postopkih, njihovo proizvodnjo pa dodatno kontrolirajo certifikacijski organi.

Povabilo k sodelovanju na portalu Dobrote slovenskih kmetij

Povabilo k sodelovanju na portalu Dobrote slovenskih kmetij

04. 05. 2021

Hrana, pridelana in predelana na slovenskih kmetijah je odličnost in privilegij, ki se potrjuje z nazivom Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Z namenom približati kulinarično ponudbo slovenskih kmetij različnim ciljnim skupinam porabnikov, je bil zasnovan nov spletni portal in baza podatkov Dobrote slovenskih kmetij, namenjen kmetijam, ki svoje pridelke in izdelke tržijo. Vabimo vas, da ponudbo živil z vaše kmetije vnesete v bazo portala.

Evropska komisija zaščitila Slovensko potico

22. 04. 2021

Leta dolgo je trajalo in vloženega je bilo veliko dela ... Danes s ponosom objavljamo: Evropska komisija je v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2021/656 z dne 21. aprila 2021 o vpisu imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti »Slovenska potica«, s katero je zaščitila Slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP).