Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

Video posnetek 


Spoznajmo sheme kakovosti 

Zaščitena označba porekla  (ZOP)

Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Izbrana kakovost (IK)

 

Ekološki pridelki

in živila

​​

 
Višja kakovost

 
Integrirana pridelava

 

Več si lahko preberete TUKAJ

Hrana ni za v smeti

20. 06. 2022

Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.

Predstavljamo vam Priporočila za ukrepanje na področju preprečevanja odpadne hrane

 

Borza Zelene verige

13. 06. 2022

Pridelovalci hrane, ki želijo svojo hrano prodati javnim šolskim zavodom in slovenskemu gostinstvu ter turizmu, se lahko pridružijo borzi Zelene verige – borzi ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani. Projekt podpira tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

 

Dopolnilna dejavnost v čebelarstvu

02. 06. 2022

Izdelki iz čebeljih pridelkov kot dodana vrednost

Živimo v času zavedanja, da je poseganje po lokalni hrani koristno tako za nas, kot za celotno družbo. Kmetje z boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti in delovnih moči zvišujejo dodano vrednost pridelkom tako, da jih predelajo v raznolike visokokakovostne izdelke. Razvoj dopolnilnih dejavnosti tako omogoča nove podjetniške priložnosti, odpiranje novih delovnih mest, s tem pa tudi večjo dohodkovno preskrbljenost. Prednost je tudi v primeru opravljanja sezonske dopolnilne dejavnosti, kar nam zmanjšuje višino obveznih izdatkov na letni ravni, le-ta se lahko opravlja največ 6-mesecev neprekinjeno. 

Rezultati ocenjevanja 2022

24. 05. 2022

Predstavljamo vam rezultate ocenjevanje Dobrote slovenskih kmetij 2022. 

 

Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij

21. 05. 2022

Po času epidemije, ko je bilo srečevanje omejeno, je dogodek ponovno zaživel v vsej svoji povezovalni toplini. Dogodek od ljudi, za ljudi. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij, v zgornjem nadstropju si je možno ogledati razstavo. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

 

Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo

16. 05. 2022

Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja

 

VIDEO posnetek iz predavanja DSK bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov

13. 05. 2022

V mesecu maj smo izvedli pridevanje z naslovom Dobrtoe slovenskih kmetij - bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov. 

 

33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

10. 05. 2022

Vabljeni na Ptuj na 33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ, ki bo potekal od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju. 

 

S kmetije za vas

03. 05. 2022

Še je čas za prijavo na akcijo S kmetije za vas, ki jo organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis.

 

Z zbornico ceneje na sejmu MOS 2022

03. 05. 2022

Tudi letos vam Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z organizatorjem sejma Celjskim sejmom ponuja možnost cenejšega nastopa na sejmu MOS v Celju, ki bo letos od 14. do 18. septembra 2022 na celjskem sejmišču.

 

Čemaž

28. 04. 2022

Čemaž je zaradi lastnosti, blagodejnih za zdravje, pa tudi zaradi kulinarične mode med ljudmi čedalje bolj priljubljen. Vendar morajo biti nabiralci čemaža posebej pozorni, da ga ne zamešajo s strupenimi šmarnicami, jesenskim podleskom ali belo čmeriko. Te zamenjave so lahko najbolj usodne in v Sloveniji niso samo teoretična nevarnost, temveč se vsako leto kdo zastrupi z njimi.

 

Dan brez zavržene hrane

25. 04. 2022

Letos smo 24. aprila že drugič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni. 

 

Svetovni dan Zemlje

22. 04. 2022

 

Danes 22. aprila poteka svetovni dan Zemlje, pod sloganom: Vlagajmo v naš planet!

Svetovni dan čebel - 20. maj

21. 04. 2022

Danes obeležujemo peto obletnico svetovnega dneva čebel. Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

 

Oljne buče

19. 04. 2022

...ste vedeli da...

 

Velikonočni prazniki in dobrote

12. 04. 2022

Pred nami so velikonočni prazniki in na mizah dobrote iz slovenskih kmetij. 

 

Oljna ogrščica

11. 04. 2022

...ste vedeli da...

 

Svetovni dan zdravja

07. 04. 2022

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja. Podprimo lokalnega kmeta, ki prideluje in predeluje odlična živila.

 

Ričkovo olje

24. 03. 2022

Hladno stiskano ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja v domači stiskalnici. Ima prijeten vonj in nekoliko pekoč okus po repi in hrenu, saj spada v skupino križnic. Je zlato rumene barve. Za liter ričkovega olja potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen. Odlikuje se po visoki vsebnosti večkrat nenasičene alfa-linolenske maščobne kisline (omega 3 – 31g) in predstavlja naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

 

OLJE OLJNE OGRŠČICE

16. 03. 2022

Oljna ogrščica (Brassica napus L. B. n. var oileifera) je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 38 – 50 % olja, 15 – 25 % beljakovin, 11 – 16 % vlaknine, 7 – 8 % pepela in 6 – 9 % vlage. Glede imena oljna repica ali oljna ogrščica je popolna zmeda. Pravilno slovensko je oljna ogrščica. Zmeda v poimenovanju je posledica bližine srbščine in hrvaščine, v obeh teh jezikih je namreč ravno nasprotno: kar je po slovensko ogrščica, je po hrvaško in srbsko repica. Prav zato oljno ogrščico zamenjujejo za oljno repico. Seveda je tudi iz te možno stisniti olje, vendar je to uporabno le v tehnične namene. Zato imamo pri nas kot jedilno olje samo olje oljne ogrščice in nikakor ne repično.

 

Slika 1: Seme oljne ogrščice (B. Brodnjak)

 

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

08. 03. 2022

Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka. 

 

Poziv dobaviteljem živil v javne zavode - bodite pozorni pri doslednem navajanju podatkov na dobavnicah in računih

Poziv dobaviteljem živil v javne zavode - bodite pozorni pri doslednem navajanju podatkov na dobavnicah in računih

18. 02. 2022

Zaradi sprememb Zakona o kmetijstvu, se na vse pridelovalce hrane, ki dobavljate živila javnim zavodom, obračamo s prošnjo, da dosledno navajate podatke na dobavnicah in računih. Spremembe zakona namreč prinašajo večji nadzor nad realizacijo javnih naročil ter predpisujejo visoke kazni.

Naj pustni ptujski krof

17. 02. 2022

V četrtek, 17.2.2022, je na KGZS Zavodu Ptuj potekalo 2. ocenjevanje za NAJ PUSTNI PTUJSKI KROF

 

Povabilo k likovnemu natečaju v sklopu 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij

11. 02. 2022

Spoštovani ravnatelj/ravnateljica!

V sklopu zaključne prireditve 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij, ki bo potekal v času od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju, vabimo k sodelovanju na  likovni natečaj. Letošnja tematika zajema raznovrstna olja, zato je likovni natečaj naslovljen: «OD CVETA DO OLJA«.

Predstavljamo vam 1. del kataloga Dobrot slovenskih kmetij 2022

07. 02. 2022

Katalog nagrajenih izdelkov, ki izpolnjujejo pogoje za trženje za leto 2022.

PIRIN KRUH Z MANJ KVASA

01. 02. 2022

Predstavljamo vam rcept: PIRIN KRUH Z MANJ KVASA