Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

Video posnetek 


Spoznajmo sheme kakovosti 

Zaščitena označba porekla  (ZOP)

Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Izbrana kakovost (IK)

 

Ekološki pridelki

in živila

​​

 
Višja kakovost

 
Integrirana pridelava

 

Več si lahko preberete TUKAJ

Spremembe pogoja PCT - informacija za kmete

10. 09. 2021

Skladno z vladnim odlokom se pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Tako ste kmetje, ki opravljate dejavnost ponujanja in prodaje blaga in storitev (npr. prodaja na tržnici), dolžni izpolnjevati PCT pogoj, saj pri opravljanju dela prihajate v neposreden stik z drugimi osebami.

 

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1F)

07. 09. 2021

Spremembe, ki se navezujejo na nadzor nad realizacijo deležev ekoloških živil in živil iz shem kakovosti - Uredbo o zelenem javnem naročanju.

 

Festival Dobrot slovenskih kmetij pred vrati

31. 08. 2021

Na novinarski konferenci v poročni dvorani Mestne občine Ptuj so danes predstavili podrobnosti letošnjega festivala Dobrot slovenskih kmetij.

 

KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov

20. 08. 2021

Vodstvo Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) je na novinarski konferenci poudarilo pomen slovenske hrane. Z namenom promocije le-te bo med 3. in 5. septembrom v Minoritskem samostanu na Ptuju potekal že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij. Lepo vabljeni!

Naučite se tržiti

12. 08. 2021

Vabilo na usposabljanja za namen predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 za leto 2019.

 

Foto: Tomo Jeseničnik

Spletni iskalnik certifikatov za zaščitene proizvode – evidenca shem kakovosti

30. 07. 2021

Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zaživel spletni iskalnik certifikatov za kmetijske pridelke in živila z zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo, zajamčeno tradicionalno posebnostjo, označbo višje kakovosti in označbo »izbrana kakovost«.

Ribezov smuti, jagodni sorbet, jogurtova torta

27. 07. 2021

Predstavljamo vam nekaj receptov iz sadja, kateri nam je na voljo v tem letnem času. 

 

Najbolj poznani označbi sta Izbrana kakovost in Ekološka pridelava, lokalna živila ocenjena kot boljša in hranljivejša

19. 07. 2021

V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti.

Več o sami raziskavi, si lahko preberete TUKAJ

Medonosna čebela – najbolj znana opraševalka

Medonosna čebela – najbolj znana opraševalka

13. 07. 2021

V Sloveniji živi kranjska čebela (tudi kranjska sivka), ki je ena od več kot 30 podvrst medonosne čebele. Ne živi pa samo pri nas, ampak je naravno razširjena v precejšnem delu Balkana in delu Srednje Evrope. Zaradi dobrih lastnosti za čebelarjenje jo je človek razširil skoraj po vsem svetu, zato je danes druga najbolj razširjena podvrsta medonosne čebele (takoj za italijansko čebelo).

 

Marelični ledeni jogurt za vroče dni

24. 06. 2021

V teh vročih dneh se nam prileže hladna ohladitev. Predstavljamo vam Marelični ledeni jogurt pri katerem lahko uporabite tudi drugo lokalno sezonsko sadje. 

Opraševanje žuželk – nepogrešljiva ekosistemska storitev

18. 06. 2021

Opraševanje zagotavlja eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih tako za kmetijstvo, torej pridelavo hrane, kot za naravo oziroma za biotsko pestrost. Oboje je pomembno za ljudi. Od opraševanja žuželk je vsaj deloma odvisnih približno 80 % kmetijskih in divjih rastlin.

                                                                                           

Sveže seneno mleko

Sveže seneno mleko

15. 06. 2021

Dovolite si, da vas osvoji okus po domačem in spoznajte mleko, ki so ga pili naši dedki in babice. Njegovo drugačnost enostavno vzljubimo.

Postopek vpisa v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

09. 06. 2021

Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij. 

Sveže češnje

03. 06. 2021

Predstavljamo vam enostaven recept, pri katerem uporabite sveže, sladke češnje. In nikar ne spreglejte ponudnikov češenj, ki se predstavljajo na portalu Dobrote slovenskih kmetij TUKAJ.

 

Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane

02. 06. 2021

Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

 

Okusne in sočne jagode

28. 05. 2021

Dišeče, sladke, okusne jagode...kdo jih nebi jedel...

Predstavljamo vam dva recepta, ki si jih lahko ogledate:

Šparglji

28. 05. 2021

Predstavljamo vam okusen recept s šparglji, ki jih lahko dobimo v tem času ter ponudnike na portalu Dobrote slovenskih kmetij. 

Pridelovalci hrane, povežite se z lokalnimi vrtci in šolami ter bodite del dogodka Tradicionalni slovenski zajtrk, 11. junija 2021

25. 05. 2021

Pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo 11. junija 2021 po Sloveniji izvedel nadomestni dogodek Tradicionalni slovenski zajtrk. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah zajtrk lahko doživeli, bo izveden tik pred koncem tega šolskega leta.

Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane

24. 05. 2021

Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

Vabljeni k vpisu v Katalog živil za javno naročanje preko portala Dobrote slovenskih kmetij

Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila

24. 05. 2021

Sheme kakovosti so namenjene kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi oziroma značilnostmi, ki so lahko posledica vpliva geografskega območja, na katerem so proizvedeni, načina pridelave ali predelave, tradicionalnih receptov ali postopkov ali pa presegajo predpisano kakovost, pogoje glede varstva zdravja ljudi, živali ali rastlin, dobrega počutja živali ali zaščite okolja. Kmetijski pridelki in živila iz shem kakovosti so proizvedeni po natančno predpisanih postopkih, njihovo proizvodnjo pa dodatno kontrolirajo certifikacijski organi.

Povabilo k sodelovanju na portalu Dobrote slovenskih kmetij

Povabilo k sodelovanju na portalu Dobrote slovenskih kmetij

04. 05. 2021

Hrana, pridelana in predelana na slovenskih kmetijah je odličnost in privilegij, ki se potrjuje z nazivom Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Z namenom približati kulinarično ponudbo slovenskih kmetij različnim ciljnim skupinam porabnikov, je bil zasnovan nov spletni portal in baza podatkov Dobrote slovenskih kmetij, namenjen kmetijam, ki svoje pridelke in izdelke tržijo. Vabimo vas, da ponudbo živil z vaše kmetije vnesete v bazo portala.

Evropska komisija zaščitila Slovensko potico

22. 04. 2021

Leta dolgo je trajalo in vloženega je bilo veliko dela ... Danes s ponosom objavljamo: Evropska komisija je v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2021/656 z dne 21. aprila 2021 o vpisu imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti »Slovenska potica«, s katero je zaščitila Slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP).