Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij
Spoznajmo sheme kakovosti
Zaščitena označba porekla (ZOP) |
|
|
Zaščitena geografska označba (ZGO) |
|
|
Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP) |
|
|
Izbrana kakovost (IK) |
|
|
Ekološki pridelki in živila |
|
|
Višja kakovost |
|
|
Integrirana pridelava |
|
Več si lahko preberete TUKAJ.
- 2022
- 2021
Izbrana kakovost tudi za drobnico
27. 06. 2022
Po večletnih prizadevanjih Zveze društev rejcev drobnice Slovenije in KGZS je sedaj tudi za meso in mesne izdelke drobnice možno pridobiti certifikat Izbrana kakovost (https://www.gov.si/novice/2022-06-07-v-shemo-izbrana-kakovost-vstopil-tudi-sektor-drobnice/).
Hrana ni za v smeti
20. 06. 2022
Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.
Predstavljamo vam Priporočila za ukrepanje na področju preprečevanja odpadne hrane.
Borza Zelene verige
13. 06. 2022
Pridelovalci hrane, ki želijo svojo hrano prodati javnim šolskim zavodom in slovenskemu gostinstvu ter turizmu, se lahko pridružijo borzi Zelene verige – borzi ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani. Projekt podpira tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.
Dopolnilna dejavnost v čebelarstvu
02. 06. 2022
Izdelki iz čebeljih pridelkov kot dodana vrednost
Živimo v času zavedanja, da je poseganje po lokalni hrani koristno tako za nas, kot za celotno družbo. Kmetje z boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti in delovnih moči zvišujejo dodano vrednost pridelkom tako, da jih predelajo v raznolike visokokakovostne izdelke. Razvoj dopolnilnih dejavnosti tako omogoča nove podjetniške priložnosti, odpiranje novih delovnih mest, s tem pa tudi večjo dohodkovno preskrbljenost. Prednost je tudi v primeru opravljanja sezonske dopolnilne dejavnosti, kar nam zmanjšuje višino obveznih izdatkov na letni ravni, le-ta se lahko opravlja največ 6-mesecev neprekinjeno.
Rezultati ocenjevanja 2022
24. 05. 2022
Predstavljamo vam rezultate ocenjevanje Dobrote slovenskih kmetij 2022.
Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij
21. 05. 2022
Po času epidemije, ko je bilo srečevanje omejeno, je dogodek ponovno zaživel v vsej svoji povezovalni toplini. Dogodek od ljudi, za ljudi. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij, v zgornjem nadstropju si je možno ogledati razstavo. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.
Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo
16. 05. 2022
Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja
VIDEO posnetek iz predavanja DSK bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov
13. 05. 2022
V mesecu maj smo izvedli pridevanje z naslovom Dobrtoe slovenskih kmetij - bližnjica do prodaje in nakupa lokalnih pridelkov.
33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ
10. 05. 2022
Vabljeni na Ptuj na 33. FESTIVAL DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ, ki bo potekal od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju.
S kmetije za vas
03. 05. 2022
Še je čas za prijavo na akcijo S kmetije za vas, ki jo organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis.
Z zbornico ceneje na sejmu MOS 2022
03. 05. 2022
Tudi letos vam Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z organizatorjem sejma Celjskim sejmom ponuja možnost cenejšega nastopa na sejmu MOS v Celju, ki bo letos od 14. do 18. septembra 2022 na celjskem sejmišču.
Čemaž
28. 04. 2022
Čemaž je zaradi lastnosti, blagodejnih za zdravje, pa tudi zaradi kulinarične mode med ljudmi čedalje bolj priljubljen. Vendar morajo biti nabiralci čemaža posebej pozorni, da ga ne zamešajo s strupenimi šmarnicami, jesenskim podleskom ali belo čmeriko. Te zamenjave so lahko najbolj usodne in v Sloveniji niso samo teoretična nevarnost, temveč se vsako leto kdo zastrupi z njimi.
Dan brez zavržene hrane
25. 04. 2022
Letos smo 24. aprila že drugič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.
Svetovni dan Zemlje
22. 04. 2022
Danes 22. aprila poteka svetovni dan Zemlje, pod sloganom: Vlagajmo v naš planet!
Svetovni dan čebel - 20. maj
21. 04. 2022
Danes obeležujemo peto obletnico svetovnega dneva čebel. Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Velikonočni prazniki in dobrote
12. 04. 2022
Pred nami so velikonočni prazniki in na mizah dobrote iz slovenskih kmetij.
Svetovni dan zdravja
07. 04. 2022
Danes obeležujemo svetovni dan zdravja. Podprimo lokalnega kmeta, ki prideluje in predeluje odlična živila.
Ričkovo olje
24. 03. 2022
Hladno stiskano ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja v domači stiskalnici. Ima prijeten vonj in nekoliko pekoč okus po repi in hrenu, saj spada v skupino križnic. Je zlato rumene barve. Za liter ričkovega olja potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen. Odlikuje se po visoki vsebnosti večkrat nenasičene alfa-linolenske maščobne kisline (omega 3 – 31g) in predstavlja naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
OLJE OLJNE OGRŠČICE
16. 03. 2022
Oljna ogrščica (Brassica napus L. B. n. var oileifera) je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 38 – 50 % olja, 15 – 25 % beljakovin, 11 – 16 % vlaknine, 7 – 8 % pepela in 6 – 9 % vlage. Glede imena oljna repica ali oljna ogrščica je popolna zmeda. Pravilno slovensko je oljna ogrščica. Zmeda v poimenovanju je posledica bližine srbščine in hrvaščine, v obeh teh jezikih je namreč ravno nasprotno: kar je po slovensko ogrščica, je po hrvaško in srbsko repica. Prav zato oljno ogrščico zamenjujejo za oljno repico. Seveda je tudi iz te možno stisniti olje, vendar je to uporabno le v tehnične namene. Zato imamo pri nas kot jedilno olje samo olje oljne ogrščice in nikakor ne repično.
Slika 1: Seme oljne ogrščice (B. Brodnjak)
Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre
08. 03. 2022
Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka.

Poziv dobaviteljem živil v javne zavode - bodite pozorni pri doslednem navajanju podatkov na dobavnicah in računih
18. 02. 2022
Zaradi sprememb Zakona o kmetijstvu, se na vse pridelovalce hrane, ki dobavljate živila javnim zavodom, obračamo s prošnjo, da dosledno navajate podatke na dobavnicah in računih. Spremembe zakona namreč prinašajo večji nadzor nad realizacijo javnih naročil ter predpisujejo visoke kazni.
Naj pustni ptujski krof
17. 02. 2022
V četrtek, 17.2.2022, je na KGZS Zavodu Ptuj potekalo 2. ocenjevanje za NAJ PUSTNI PTUJSKI KROF
Letošnje Dobrote slovenskih kmetij so v znamenju našega odličnega olja
17. 02. 2022
BUČNO OLJE JE ZDRAVO ZA SRCE
Povabilo k likovnemu natečaju v sklopu 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij
11. 02. 2022
Spoštovani ravnatelj/ravnateljica!
V sklopu zaključne prireditve 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij, ki bo potekal v času od 20. do 22. maja 2022 v minoritskem samostanu na Ptuju, vabimo k sodelovanju na likovni natečaj. Letošnja tematika zajema raznovrstna olja, zato je likovni natečaj naslovljen: «OD CVETA DO OLJA«.
Predstavljamo vam 1. del kataloga Dobrot slovenskih kmetij 2022
07. 02. 2022
Katalog nagrajenih izdelkov, ki izpolnjujejo pogoje za trženje za leto 2022.