Gosta enolončnica iz kislega zelja, krompirja in klobase

17. 01. 2023

 

*Sestavine za 6 oseb

Sestavine: 

  • 1,2 l vode
  • 4 srednje veliki moknati krompirji
  • 0,5 žličke soli
  • 1 dimljena polsuha klobasa (lahko tudi kranjska klobasa)
  • 500 g kislega zelja
  • 1 čebula
  • 1-2 stroka česna
  • mleti poper po okusu
  • 0,25 žličke kuminovih semen (po želji)
  • 150 g kisle smetane (po želji tudi več)

Postopek: 

  • Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke. 
  • Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega dodamo krompir, hladno vodo in sol. Zavremo in na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča (približno 15 minut). 
  • Medtem klobaso narežemo na kolobarje, čebulo in česen pa olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. 
  • Ko se krompir zmehča, v lonec dodamo narezano klobaso, čebulo, česen in kislo zelje, skupaj s tekočino iz kozarca ali vrečke, v kateri je bilo zelje shranjeno. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter po želji dodamo tudi semena kumine. Pustimo, da se jed ob rahlem vrenju kuha 10 minut. 
  • Tik preden enolončnico postrežemo, v posodo odlijemo za približno eno skodelico tekočine iz lonca in jo gladko razmešamo s smetano. Zmes vlijemo v lonec in enolončnico med nenehnim mešanjem kuhamo še nekaj minut, a pri tem pazimo, da ne vre. Postrežemo s kruhom. 

Vir: Okusno.je

Nazaj