Jagnječja obara z žličniki

27. 02. 2023

 

Sestavine: 

*za 2 osebi

  • 1 žlica olja
  • 0,5 srednje čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g kosov jagnječjega mesa s kostmi
  • 2 korenčka
  • 1 por
  • 0,5 peteršiljeve korenine
  • žlička posušenega timijana (lahko tudi šetraj)
  • 0,5 dl belega vina
  • 1 pest brokolijevih cvetk
  • 1 pest zamrznjenega stročjega fižola
  • 1 pest zamrznjenega graha
  • sol in mleti poper po okusu

Vodni žličniki

  • 1 srednje veliko jajce
  • 150 ml vode
  • 2 ščepca soli
  • 1 žlica olja
  • 180 g moke (po ostre, pol gladke)

 

Postopek: 

Svežo zelenjavo očistimo in operemo. Čebulo in česen ločeno drobno nasekljamo. Korenje in petešiljevo korenino zrežemo na manjše kose, por pa narežemo na kolobarje ali rezine/trakove.

Na kuhalnik pristavimo lonec in vanj vlijemo olje. Na segreti maščobi na hitro popražimo meso. Primešamo čebulo, korenje in peteršiljevo korenino ter sestavine med mešanjem pražimo 3-4 minute. Primešamo česen, por in timijan. Vse skupaj pražimo še 1 minuto, potem pa zalijemo z vinom.

Počakamo, da vino skoraj v celoti povre, zatem pa prilijemo vodo. Te naj bo toliko, da so sestavine približno 2 centimetra pod nivojem tekočine. Začinimo s soljo in mletim poprom. Lonec pokrijemo in pustimo, da se obara na zmernem ognju kuha 50-60 minut.

Po približno 30 minutah kuhanja v lonec dodamo zamrznjen stročji fižol in grah. Brokolijeve cvetke po potrebi razpolovimo in še malo počakamo, preden jih dodamo v lonec.

Pripravimo maso za žličnike. V manjšo posodo ubijemo jajce in ga z vilico dobro razžvrkljamo. Dodamo sol, olje in vodo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes, v katero postopoma vmešamo moko. Dobiti moramo povsem gladko in srednje gosto testo. Pustimo, da počiva 15 minut.

V lonec z obaro po potrebi prilijemo še malo vode in počakamo, da tekočina ponovno zavre. Vzamemo žlico in jo pomočimo v vročo juho, zatem pa z njo zajamemo pripravljeno maso in jo dodamo v lonec. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Počakamo, da žličniki priplavajo na površje, potem pa jih kuhamo še približno 5 minut. Zadnjih 5 minut kuhanja v lonec dodamo tudi brokoli.

Obaro pred serviranjem po potrebi dodatno posolimo in/ali pooporamo. Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo takoj postrežemo. 

Vir: okusno.je

Nazaj