Slivovi cmoki iz skutnega testa

22. 08. 2022

 

Sestavine:

  • 50 g puste nepasirane skute
  • 140 g ostre moke
  • 2 ščepca soli
  • 40 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 12 svežih sliv

Polivka: 

  • 100 g masla
  • 70 g drobtin

 

Priprava: 

Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicam dobro pretlačimo ali s paličnim mešalnikom spasiramo. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Dodamo rumenjaka in vse skupaj dobro premešamo ali pregnetemo, da dobimo mehko skutno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo in postavimo za 30 minut v hladilnik.

Slive operemo in osušimo. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi zvaljamo v debelejši svaljek, ki ga narežemo na 12 enakih kosov. Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico, ki jo na dlani sploščimo in v sredino položimo slivo, ki jo obdamo s testom. Z dlanmi oblikujemo v cmok. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

V velik lonec nalijemo vodo, ki jo solimo in zavremo. Ko zavre, v lonec dodamo cmoke in jih kuhamo na zmernem ognju 10 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca in jih položimo v servirno posodo.

Na kuhalnik pristavimo ponev z maslom, ki ga počasi stopimo. Nato na stopljeno maslo stresemo drobtine in jih med mešanjem zlato rumeno prepražimo (dobri 2 minut). Prepražene drobtine polijemo po cmokih in pripravljeno jed postrežemo. 

 

Vir: okusno.je

 

Nazaj