Ajdov kruh z orehi in medom

13. 11. 2023

 

Sestavine: 

  • 100 g orehov
  • 300 g bele pirine moke
  • 200 g ajdove moke
  • 25 g kvasa žlička sladkorja
  • 320 g mlačne vode
  • 2 žlici medu
  • 12 g soli

Priprava: 

Orehe popražimo na ponvi, da zadišijo, nato jih grobo nasekljamo. Zmešamo obe moki, naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo malce vode (od skupne količine), pomešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste. Dodamo sol in preostanek vode, med in nasekljane orehe ter zgnetemo gladko testo, ki bo zaradi ajde malce lepljivo, a bo vseeno odstopilo od posode. Pustimo ga, da v pokriti posodi dvojno naraste. Pečico vključimo na 250 stopinj in vanjo potisnemo litoželezni lonec. Testo predenemo na pomokano površino in oblikujemo hlebček. Prestavimo ga na papir za peko in posujemo z moko. To pogladimo po vsej površini hlebčka. Testo pokrijemo s krpo in pustimo, naj še enkrat vzhaja 20 minut. Iz pečice previdno vzamemo vroč lonec, ga odkrijemo in s papirjem za peko vanj položimo vzhajani hlebec. Z zares ostrim nožem ga križno zarežemo, lonec pokrijemo in ga znova potisnemo v pečico. Kruh pečemo 15 minut pri 250 stopinjah, nato lonec odkrijemo in pečemo še približno 30 minut pri 220 stopinjah.

Vir: Teden slovenske hrane

Nazaj