Brizgani masleni piškoti

04. 12. 2023

Za 2 pekača.

Sestavine

  • 230 g masla in 1 jajce, oboje sobne temperature
  • 150 g kristalnega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja
  • 280 g moke, 1/2 žličke soli, 2 žlici mleka

Dodatno po želji

  • 100 g čokoladnih kapljic za mafine (termostabilne kapljice)
  • 100 g kandiranega sadja, perlice

 

Priprava

  • Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  • Maslo in sladkor stepamo na visoki hitrosti približno 10 minut oz. toliko časa, da postane masa bela in puhasta.
  • Pri manjši hitrosti nato dodamo jajce, vaniljev sladkor in mešamo toliko časa, da se vse lepo poveže. (S silikonsko lopatko vmes dvakrat postrgamo maso, ki se je nabrala na posodi.)
  • Med stepanjem pri majhni hitrosti dodamo še moko in sol. Vse naj se vse lepo poveže.
  • Na koncu dodamo še dve žlici mleka in prenehamo stepati.
  • Vzamemo dresirno vrečko za brizganje, vanjo vstavimo zvezdasti nastavek poljubne velikosti in jo napolnimo z maso. Piškote takoj nabrizgamo na pekač v razmaku 3 cm.
  • Pečemo 13–15 minut oziroma do zlato rjave barve.
  • Piškote pospravimo v škatlo, zdržijo do dva meseca.

Namig: Pečene piškote lahko do polovice pomočimo v čokolado ali pa jih z njo malce porišemo.

In še pomembnejše: Ko napolnimo vrečko, ne odlašamo z brizganjem, saj bo masa vedno bolj gosta in je ne bomo več mogli stisniti skozi zvezdico. Naredimo lahko poljubne oblike: palčke, rožice kot mi, vrtnice, osmice, srčke … Po želji dodamo na nabrizgan piškot čokoladno kapljico, perlico ali kandirano sadje.

 

Vir: Odprta kuhinja

Nazaj