Bučna rolada s kislo smetano

02. 11. 2023

 

SESTAVINE

Sestavine za 8 oseb. 

  • 150 g nesoljenih bučnih semen
  • 140 g eritritola (ali navadnega sladkorja)
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 7 jajc
  • 3 žlice bučnega olja
  • 0,5 žličke vanilijevega ekstrakta
  • naribana lupinica ene limone
  • 350 g kisle smetane

POSTOPEK: 

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač, velikosti 40 x 30 cm, obložimo s papirjem za peko.

Bučna semena skupaj s polovico sladila drobno zmeljemo v multipraktiku, nato pa vmešamo pecilni prašek.

Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa stepamo z drugo polovico sladila. Ko se zmes podvoji, vmešamo bučno olje, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico.

K rumenjakom vmešamo zmleta bučna semena, nato četrtino snega in na koncu še preostanek snega.

Maso pretresemo v pekač. Enakomerno jo razporedimo po celotni površini in po vrhu pogladimo.

Biskvit pečemo v ogreti pečici 12 minut. Še vročega skupaj s papirjem za peko povlečemo iz pekača. Prekrijemo ga s čistim kosom papirja za peko in zavijemo v rolado. Vse skupaj zavijemo še v vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se biskvit povsem ohladi.

Ohlajeno rolado previdno odvijemo in enakomerno premažemo s kislo smetano. Trdno jo zvijemo, ovijemo jo v papir za peko in za vsaj 2 uri postavimo v hladilnik, da se smetana strdi in učvrsti.

Pripravljeno rolado serviramo na pladen. Po vrhu jo po želji potrosimo s sladkorjem v prahu in narežemo na kose. 

Vir: okusno.je

Nazaj