Bučni žličniki s skuto

26. 09. 2022

Sestavine

– 500 g mesa buče hokaido
– 250 g pasirane skute
– 200 g moke
– 2 jajci
– 2 žlički soli
– žlička kurkume
– ščepec muškatnega oreščka

Priprava

1. Bučo operemo, odstranimo peške, jo narežemo na manjše kose in postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj. V 20–30 minutah peke se bo povsem zmehčala. Pečenost preverimo z vbodem noža, ki mora zlahka prodreti v bučo. Pustimo, da se ohladi do sobne temperature, nakar jo z vilicami temeljito pretlačimo v oranžen pire.

2. Stresemo jo v višjo posodo, v kateri se ji pridružijo še skuta, sol, kurkuma in muškatni orešček.

3. Jajci na hitro razžvrkljamo in ju primešamo k drugim sestavinam.

4. Na koncu se zmesi pridruži še moka. Količina je odvisna od tega, koliko vode je v sebi zadržala buča. V te žličnike spada vsaj 200 g moke, če pa je zmes pretekoča, je postopoma primešamo več. Če posodo nagnemo, zmes ne sme teči.

5. Oblikovanje in kuha: velik lonec napolnimo z vodo, jo solimo in zavremo.

6. Pograbimo dve žlici – z eno zajamemo malo zmesi, z drugo pa jo nato postrgamo v slan krop. Če imamo dovolj časa in volje, lahko postopek strganja z žlice na žlico ponavljamo toliko časa, da nastane lep ovalen žličnik. Vaja dela mojstra!

7. Če se nam mudi, lahko zmes zajamemo kar z leseno lopatko in z nje z vilicami strgamo odščipance enake velikosti.

8. Ko žličniki priplavajo na površje, jih pustimo uživati še kako minuto, nato pa jih s penovko poberemo in odložimo v skledo.

9. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse zmesi, pred nami pa stoji ponosen kup rumenih žličnikov.

 

Vir: odprtakuhinja.si

Nazaj