Čemaževa juha in spomladanska krompirjeva solata

25. 04. 2022

Tudi čemaževa juha ali krompirjeva solata je lahko odlična samostojna jed, malica ali pa predjed.

 

  • Juha: 

Pripravimo jo tako, da sveže cemaževe liste najprej poparimo in zmeljemo skupaj z nekaj vode. Na žlici masla z moko naredimo svetlo prežganje. Dodamo prej pripravljeno čemaževo maso in jo na hitro popražimo. Zalijemo z vodo. Naribamo surov krompir, muškatni orešček, solimo in kuhamo še dobrih 15 minut. Na koncu za boljši okus in izgled dodamo še nekaj sveže sesekljanih čemaževih listov ter žlico kisle smetane.

 

  • Solata

Sestavine: 

• 800 g kuhanega krompirja

• 160 g svežega ali zamrznjenega graha

• 1 korenje.

Preliv: 

• 100 ml jogurta

• 100 ml lahke majoneze

• 1.žlica sesekljanega svežega čemaža

• sol

• poper po okusu

• 2 žlici kisa

• malo vode.

Priprava: 

kuhan krompir olupimo in narežemo na lističe, surovo korenje očistimo ter narežemo na rezance. Grah skuhamo in dodamo ostalim sestavinam.

Zmešamo preliv in ga polijemo po krompirju, grahu in korenčku. Solato pustimo nekaj časa stati, šele nato ponudimo.

 

Dobert tek!

 

Vir: bodieko.si

Nazaj