Cvetačna kremna juha

07. 08. 2023

Cvetačna kremna juha je naravnost izvrstna. Za še večji užitek jo postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami, česnovimi kruhki ali sirovimi palčkam.

*4 osebe

Sestavine:

  • 900 g cvetače
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 žlice olivnega olja
  • 0,75 žličke soli
  • 2 ščepca belega popra
  • 2 ščepca mletega muškatnega oreščka
  • 1 dl kisle smetane

Postopek: priprava 7 minut in 20 minut kuhanja

  • Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na posamezne cvetke. Cvetke stresemo v večji lonec in jih zalijemo z vodo in mlekom.
  • Lonec pristavimo na kuhalnik in vsebino počasi zavremo. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižamo in kuhamo še toliko časa, da se kosi cvetače povsem zmehčajo.
  • Lonec odstavimo in zelenjavo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo olivno olje, sol, beli poper in nariban muškatni orešček, dobro premešamo in ponovno pristavimo na kuhalnik. Ko juha zavre, lonec odstavimo in v juho vmešamo kislo smetano. Juho poskusimo in po potrebi dodatno posolimo ali popopramo. Serviramo jo v globoke krožnike ali jušne skledice in takoj postrežemo.

Vir: Okusno.je

Nazaj