Divjačinski golaž

16. 10. 2023

 

Sestavine: 

  • 1 kg divjačinskega mesa (srna, jelen, divji prašič),
  • 1 kg čebule,
  • 4 stroki česna,
  • 100 g olja,
  • 1 žlica moke,
  • 20 g paradižnikove mezge,
  • 20 g mlete rdeče paprike,
  • 2 dl vode,
  • 1 žlica brinovih jagod,
  • 2 lovorjeva lista,
  • 1 žlica soli

Marinada:

  • 3 žličke oljčnega olja,
  • 3 žličke vinskega kisa,
  • 1 čebula,
  • 1 korenček,
  • 1 žlica brinovih jagod,
  • 1 lovorov list,
  • 1 limona

Priprava: 

Za marinado operemo in olupimo čebulo, korenček in limono. Čebulo sesekljamo na manjše koščke, korenček in limono pa narežemo na kolobarje. V večjo skledo stresemo sesekljano čebulo, narezan korenček in limono, žlico brinovih jagod, lovorov list, kis in olje. Sestavine dobro premešamo.

Meso operemo in osušimo. Narežemo ga na tri centimetre velike kocke. Dodamo ga v skledo z marinado in dobro premešamo. Meso v marinadi pustimo čez noč.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine ali na drobno sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Pristavimo lonec z oljem. Ko se olje segreje, stresemo v lonec čebulo in jo posolimo. Dodamo drobno sesekljan česen. Čebulo in česen med praženjem stalno mešamo, dokler čebula ne postekleni in spusti soka. Ne sme se zažgati, ker tako postane grenka.

Prepraženo čebulo in česen posujemo z moko ter premešamo. Med stalnim mešanjem dodamo paradižnikovo mezgo in mleto rdečo papriko. V lonec stresemo kocke mesa in mešamo toliko časa, da meso porjavi, vendar se ne sme prepeči. Zalijemo z vodo, dodamo brinove jagode in lovorova lista, dobro premešamo in lonec pokrijemo. Znižamo temperaturo in zelo počasi kuhamo še od dve do tri ure oziroma toliko časa, da se vsa čebula razpusti v omako, meso pa postane mehko in voljno. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo.

 

Vir: Začimbe in dišavnice

 

Nazaj