Hrenova omaka na različne načine

14. 04. 2022

 

  • Za hrenovo omako z jabolki naribanemu hrenu dodamo naribana jabolka in ju v poljubnem razmerju zmešamo. Dodamo še sladkor, sol, oljčno olje in nekaj kapljic limoninega soka. Za blago hrenovo omako uporabimo razmerje med hrenom in jabolki približno 1 proti 2.
  • Hren s smetano – enostavno dodamo naribanemu hrenu še nekaj žlic kisle smetane. 
  • Naribanemu hrenu lahko dodamo tudi naribano kuhano jajce, sol, sladkor, malo belega vina ali kisa.
  • Namaz rdeče pese s hrenom pripravimo z dodatkom sladkorja, soli in jabolčnega kisa.

 

  •          Topla hrenova omaka:
  •          Sestavine:

           – 50 g sveže nastrganega hrena
           – 20 g masla
           – majhna žemlja
           – 0,5 l juhe
           – 50 g kremnega sira
           – 2 žlici domačega jabolčnega kisa
           – sol, poper

 

 

Priprava:

- Žemljo na drobno nakockamo in jo v kozici na hitro popražimo na maslu.

- Vlijemo juho (najraje tisto, v kateri se je kuhala krača z zelen­javo) in pomešamo, da se žemlja pridno napoji.

- V kozico stresemo hren, kremni sir in kis, nato pa vse skupaj divje zmešamo s paličnim mešalnikom.

- Solimo in popramo po okusu.

- Če je omaka pregosta, prilijemo malo juhe ali vode, če pa je preredka, jo malce pokuhamo.

Vir: nasasuperhrana.si, odprtakuhinja.si

Nazaj