Idrijski žlikrofi z mesno omako
09. 08. 2021
Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena, vsi izdelovalci, ki želijo ponujati jed pod tem imenom, pa morajo biti certificirani.
Sestavine za 150 kosov:
Testo:
- 30 dag moke*
- 1 jajce**
- 1 čajna žlička olja
- voda ali mleko*** po potrebi, da testo postane mehko
Nadev:
- 50 dag krompirja
- 5 dag prekajene slanine ali zaseke
- 5 dag čebule
- drobnjak
- majaron
- poper
- sol
Priprava:
Iz moke, jajca in vode ali mleka zamesimo testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično ter se ne prijema rok in deske. Testo mora biti ob prerezu gosto in brez luknjic. Nato oblikujemo hlebček in ga pokrijemo, da se ne izsuši, ter pustimo počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo na tanko razvaljamo.
Krompir olupimo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Prepražimo čebulo in z začimbami (majaron, drobnjak, poper, sol) dodamo krompirju. Sestavine premešamo in gnetemo. Iz mase pripravimo enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki jih polagamo na razvaljano testo v razmiku enega prsta. Zavijemo in testo med kroglicami prerežemo po dolgem in počez. Testo zavihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprime in dobi ušesca. Zgoraj vtisnemo vdolbinico, da dobimo značilno obliko klobuka, dolgega 3 cm in visokega 2 cm.
Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in voda zavre, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj ponudimo. Lahko jih postrežemo kot samostojno jed, zabeljeno z ocvirki, ali pa jih polijemo s pečenkino omako ali golažem.
*Alergogen – gluten
**Alergogen – jajce
***Alergogen – mlečni izdelek