Jagnetina po viničarsko za 8 oseb

15. 05. 2023

 

Sestavine: 

  • 1,20 kg jagnetine (pleče brez kosti)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 70 dag krompirja
  • 70 dag korenčka
  • 0,03 l olja
  • sol, poper
  • sesekljan svež timijan
  • 2 lovorjeva lista
  • 5 dl osnove iz kosti drobnice
  • 2,5 dl rdečega vina
  • glinena posoda s pokrovom, lahko tudi jena posoda

Postopek:

Jagnetino operemo, osušimo in narežemo na celike kocke. čebulo narežemo na kockice, česen pa stremo. Krompir in korenček operemo, olupimo in narežemo na kocke kot meso. Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici na olju opečemo kocke mesa jagnetine, solimo in popopramo. Dodamo čebulo in česen ter pražimo 3-5 minur. Dolijemo malo vode, prekuhamo in pripravljeno meso pretresemo v glineno posodo. Timijan operemo ins eseklajmo. Korenček porazdelimo po mesu, začinimo s sočjo, poprom in timijnaom. Dodamo še krompir in lovor, prilijemo mesno osnoco, rdeče vino in pokrito v pečici dučimo 1,5 ure. Jed serviramo v rimskem loncu, ki jo pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršijem. 

 

Vir: Izbrani recepti za pripravo vrhunske jagnjetine, Jože Zalar

 

Nazaj