Jagodna sladica v kozarcu

07. 06. 2022

 

* za 8 oseb

Sestavine: 

  • 120 g nadrobljenih ali zmletih piškotov (masleni, čokoladni, polnozrnati ipd.)
  • sveže jagode za dekoracijo
  • sveža meta za dekoracijo

Jagodni pire

  • 1 žlica sladkorja v prahu (po potrebi več)
  • 1 žlička limoninega soka

Jagodni pire

  • 3 skodelice svežih jagod (400-500 g jagod)

Krema

  • 250 g mascarponeja
  • 250 g pasirane skute (lahko tudi odcejen grški jogurt ali Quark)
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijeve arome (vanilijev ekstrakt ali pasta)
  • 0,25 žličke naribane limonine lupinice
  • 200 ml sladke smetane za stepanje

 

Postopek: 

  • V posodo dodamo mascarpone, pasirano skuto in sladkor v prahu. Sestavine na srednji hitrosti premešamo, da dobimo enotno kremo, v katero vmešamo vanilijevo aromo in naribano limonino lupinico.
  • Sladko smetano čvrsto stepemo, nato pa jo z lopatko vmešamo v mascarponejevo kremo. Kremo do upoarabe hranimo v hladilniku. Po želji jo predevamo v dresirno vrečko, da jo bomo lažje brizgali v kozarce.
  • Jagodam odstranimo zelene dele in jih narežemo na manjše koščke. Dodamo jim sladkor v prahu in limonin sok, nato pa jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire.
  • Pripravimo si kozarčke, v katerih bomo sladico postregli. Vanje najprej dodamo malo jagodnega pireja, samo toliko, da z njim v celoti prekrijemo dno kozarcev. Po pireju potrosimo piškote, na katere naložimo ali nabrizgamo plast kreme. Postopek še enkrat ponovimo.
  • Na sredino zgornje plasti kreme dodamo majhno žličko jagodnega pireja in po njem potrosimo piškote. Sladico vsaj za 2 uri shranimo v hladilnik, da se okusi povežejo, krema pa se dobro strdi. Pred serviranjem jo poljubno dekoriramo s svežimi jagodami in metinimi listki. 



Vir: okusno.je

Nazaj