Ješprenjčkova rižota z gobami

10. 10. 2022

Ješprenjček je odličen nadomestek za riž in Italijani ga s pridom uporabljajo pri pripravi rižote. Tako kot riževa, je tudi ješprenjčkova rižota zelo rahla in kremasta, po želji pa jo obogatimo s poljubnimi dodatki. Mi smo se odločili za sveže gobe, ki preprosto jed povzdignejo v vrhunsko kulinarično poslastico.

 

Sestavine: 

*4 osebe

  • 2,5 žlice masla
  • 500 g mešanih svežih gob (lisičke, kostanjevke, jurčki, šampinjoni ipd.)
  • 1 žlička timijanovih listkov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 veliki šalotki
  • 2 stroka česna
  • 300 g ješprenjčka
  • 250 ml belega vina
  • 1 l vroče jušne osnove
  • 4 žlic naribanega parmezana

Postopek: 

  • Gobe skrbno očistimo, obrišemo z vlažno krpico in narežemo na manjše kose (manjše gobice lahko pustimo cele). V večji ponvi razpustimo maslo in na segreti maščobi popražimo narezane gobice. Dodamo timijan, dobro premešamo in ponev odstavimo. 
  • Šalotko in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo kozico z debelim dnom in v njej segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano šalotko in jo med občasnim mešanjem pražimo tako dolgo, da postekleni. Dodamo česen in ješprenjček ter vse skupaj med mešanjem pražimo še 1 minuto. Zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da vino izpari.
  • Dodamo popražene gobice s timijanom, dobro premešamo in zalijemo s približno 3/4 vroče jušne osnove. Ješprenjček ob rahlem vrenju kuhamo 40 do 50 minut oziroma tako dolgo, da se zmehča, a je na ugriz še vedno čvrst (al dente). Po potrebi prilijemo preostalo jušno osnovo, ješprenjček pa med kuhanjem večkrat dobro premešamo.
  • Ko se ješprenjček zmehča, kozico odstavimo in v ješprenjček vmešamo približno 2/3 naribanega parmezana. Jed poskusimo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Pripravljeno jed serviramo na krožnike, potrosimo s preostalim parmezanom in postrežemo.

Vir: Oksuno.je

Nazaj