Jogurtovo pecivo z marelicami

04. 09. 2023

 

Sestavine:

*za 8 oseb

  • 1 skodelica jogurta (tekoči, čvrsti ali grški)
  • 2 veliki jajci (ali 3 srednje velika)
  • 0,5 skodelice olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta (vanilijeva aroma)
  • 1 skodelica sladkorja
  • 2 skodelici moke
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 0,5 žličke mletega cimeta
  • 2 skodelici izkoščičenih in razpolovljenih marelic
  • sladkor v prahu za posip

Postopek: 

  • Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pravokoten pekač (velikosti 24 x 36 centimetrov) namastimo z maslom in pomokamo ali pa ga obložimo s papirjem za peko. 
  • V posodo dodamo jogurt, jajca, sladkor (1-2 žlici ga prihranimo za kasneje), olje in vanilijev ekstrakt (vanilijevo aromo). Sestavine z ročno metlico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. 
  • V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo mleti cimet ter sestavine dobro premešamo. 
  • Mešanico suhih sestavin stresemo v posodo z mokro zmesjo. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno testo brez grudic. 
  • Testo pretresemo v pekač in ga enakomerno razmažemo po celotni površini ter po vrhu pogladimo. Po testu v ravni vrsti razporedimo polovičke marelic, tako da je prerezana stran obrnjena navzgor. Po marelicah potrosimo prihranjen sladkor.
  • Pecivo pečemo v ogreti pečici približno 40 minut. Pečeno je, ko se zlato rjavo obarva, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ni nobenih ostankov, ko ga izvlečemo. 
  • Pečeno pecivo pred serviranjem ohladimo na sobno temperaturo. Ohlajenega potrosimo s sladkorjem v prahu, narežemo na kose in postrežemo. 

Vir: okusno.je

Nazaj