Kostanjeva kremna juha s slanino

25. 10. 2022

 

* za 8 oseb

Sestavine: 

  • 4 rezin (debelejše) slanine
  • 1 žlica masla
  • 1 korenje
  • 1 steblo zelene
  • 1 majhen por (samo beli in svetlo zeleni del)
  • 2 šalotki
  • 1,2 l piščančje jušne osnove
  • 420 g olupljenega kuhanega kostanja (nesladkan kostanjev pire)
  • 100 ml smetane
  • sol in sveže mleti poper

Priprava: 

  • Slanino zrežemo na tanke palčke ali koščke. Zelenjavo očistimo in operemo. Korenje in zeleno narežemo na koščke, por podolžno razpolovimo in zrežemo na rezine. Šalotko grobo sesekljamo. 
  • Na kuhalnik pristavimo ponev in vanjo dodamo slanino. Na zmerni temperaturi jo počasi pražimo ter občasno premešamo. Ko se hkrustljavo zapeče, jo poberemo iz ponve in položimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami. 
  • Iz ponve odlijemo odvečno maščobo, pustimo je zgolj za eno žlico. Dodamo maslo in počakamo, da se razpusti, potem pa v ponev stresemo narezano zelenjavo, ki jo začinimo s soljo in poprom ter na zmerni temperaturi pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča in rahlo rjavo obarva. 
  • Vsebino iz ponve pretresemo v lonec, v katerega dodamo še kostanj in jušno osnovo. Zavremo, potem pa znižamo temperaturo, lonec delno pokrijemo in sestavine ob rahlem vrenju kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se zmehčajo. 
  • Lonec odstavimo in vsebino gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. V juho vmešamo smetano in po potrebi prilijemo še malo jušne osnove, a pazimo, da je ne dodamo preveč, saj mora biti juha gosta. Po okusu začinimo s poprom in soljo. 
  • Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike (jušne skodelice). Okrasimo jo s smetano, popraženimi koščki slanine in kruhovimi kockami. Pripravljeno jed takoj postrežemo. 

Vir: Okusno.je

Nazaj