Kranjska klobasa z ajdovimi žganci in kislim zeljem

21. 11. 2022

 

Sestavine: 

*za 4 osebe

  • 4 pari kranjskih klobas
  • 400 g ajdove moke
  • 150 g ocvirkov
  • sol in sveže mleti poper

Kislo zelje

  • 1,5 žlice olja
  • 0,5 čebule
  • 500 g kislega zelja
  • 2 lovorjeva lista
  • 3-4 brinove jagode
  • 100-150 ml vode

Postopek: 

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelje poskusimo; če se nam zdi prekislo, ga na hitro speremo. V kozici segrejemo olje in na njem posteklenimo čebulo. Dodamo zelje, lovorjev list in brinove jagode, premešamo, prilijemo malo vode in vsebino zavremo. Temperaturo znižamo, kozico pokrijemo in zelje ob rahlem vrenju dušimo toliko časa, da se povsem zmehča (približno 30 minut). Po potrebi prilijemo še malo vode.

V velik lonec nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo. V krop stresemo presejano ajdovo moko in pazimo, da ostane čim bolj na kupu. Ko voda v loncu ponovno zavre, v sredino moke s kuhalnico naredimo luknjo, počakamo približno 3 minute, potem pa kuhalnico potegnemo iz moke. Lonec pokrijemo in moko kuhamo 20 minut. Vodo od kuhanja žgancev ali žgančevko odlijemo; prihranimo je za približno skodelico. Žgance mešamo tako, da jih s hrbtno stranjo kuhalnice pritiskamo ob obod lonca. Če so presuhi, prilijemo malo prihranjene žgančevke. Žgance na koncu z vilicami razdrobimo na manjše kose. 

Medtem v drug lonec zložimo klobase in jih zalijemo s hladno vodo. Počakamo, da voda zavre, potem pa lonec odstavimo in pustimo klobase v vodi še 10 minut.

V ponvi hrustljavo popražimo ocvirke ter z njimi prelijemo narejene žgance. Kuhano zelje po okusu začinimo s poprom in soljo. Skupaj z zabeljenimi žganci ga serviramo na krožnike, na katere na koncu dodamo še kuhane klobase. Pripravljeno jed postrežemo. 

Vir: okusno.je

Nazaj