Kremna rižota s panceto

12. 06. 2023

 

Sestavine:

*za 4 osebe

Postopek: 

  • Panceto na drobno narežemo in jo popražimo na malo olivnega olja. Praženo panceto odstranimo iz ponve in damo na papirnato servieto, ki bo popila odvečno maščobo, panceta pa bo postala hrustljava. 
  • Na maščobi, ki jo je pustila panceta, popražimo narezan por, ki ga čisto malo solimo. Praženemu poru dodamo riž (neopran seveda!) in ga pražimo toliko, da riž postekleni. 
  • "Steklenemu" rižu dodamo mošt oz. vino. In to je edina sestavina, ki jo lahko dodajamo rižu kot hladno sestavino. 
  • Alkohol po deglaziral zapečene ostanke slanine in pora. Hitro premešamo in še preden vino izpari, rižu dodajamo zajemalko za zajemalko vrele juhe.
  • Rižota mora med kuhanjem namreč ves čas počasi vreti, da se riževa zrna ves čas enakomerno kuhajo. Takoj, ko opazimo, da so zrna popila skoraj vso juho, spet dodamo zajemalko, dve vrele jušne osnove. 
  • Rižoto ves čas mešamo. Najboljše je s kakšno leseno ali silikonsko lopatko, ki pobira zrna tudi ob straneh posode. Tako zagotavljamo, da bodo vsa zrna enakomerno kuhana in rižoto toliko boljša. Mešamo od roba posode proti sredini.
  • In! Kremno rižoto vedno kuhamo v nižji široki posodi. Nikoli v visokem loncu. Zakaj? Ker imajo tako riževa zrna enakomernejši dostop do iste temperature. V višji posodi imajo namreč tista zrna na dnu posode veliko višjo temperaturo, kot tista na vrhu - kar pomeni, da zrna ne bodo enakomerno kuhana.
  • Odvisno od temperature in posode v kateri kuhamo rižoto, uporabimo različno količino jušne osnove. Za to količino riža uporabim jaz nekje 1200 ml juhe. Ker veliko mešam, ker je posoda nizka, litoželezna tekočina hitreje izpareva. Litoželezne posode so fajn, ker se dobro ogrejejo tudi ob straneh in tako zagotavljajo enkomerno temperaturo vsem riževim zrnom. 
  • Rižoto pripravljeno s Sant'Andrea rižem znamke riso Scotti kuhamo nekje 20 minut. 
  • Ko je rižota kuhana al dente (zrna morajo biti še črvsta na ugriz), rižoto odstranimo z ognja, dodamo rezine masla in mešamo, da postane rižota kremna. Na koncu vmešamo še parmezan.

Vir: 220 stopinj poševno

Nazaj