KROFI

28. 02. 2022

 

Sestavine: 

– po 0,5 kg mehke in ostre moke
– 10 g soli, 120 g olja
– po 100 g kvasa in sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 9 rumenjakov
– 2 kaplji vaniljeve arome
– 2 žlici ruma, 4,5 dl mleka

Priprava: 

1. V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.

2. V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka. Pozor: zares ne sme biti pretoplo.

3. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki. Posujemo z nekaj moke z roba posode.

4. Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom. Dodamo 2 kapljici vanil­jeve arome, olje in spet dobro premešamo. Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.

5. Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.

6. Preverimo temperaturo prostora: 23 stopinj je najbolj primerna. Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.

7. Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 g – preverimo s tehtnico.

8. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub. Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati tri četrt do uro.

9. Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.

10. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki. Stopinje, če bomo merili: 160 do 170.

11. Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj. Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.

12. Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado. Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.

Vir:  Odprta kuhinja
Nazaj