Krompirjev langaš

12. 09. 2022

 

Sestavine: 

*za 4. osebe

  • 250 g moke
  • 1,5 dl tople vode
  • 21 g svežega kvasa
  • 0,5 žlica sladkorja
  • 125 g krompirja
  • 0,5 žlička soli
  • 0,5 žlica olja

Priprava:

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke, ki jih skuhamo. 

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo ostale sestavine. Moko stresemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo toplo vodo in nadrobimo kvas. Dodamo še malo sladkorja in z vilico na hitro pomešamo, da se kvas malo raztopi. Pustimo, da kvas vzhaja 5 minut. 

Kuhan krompir odcedimo, solimo in pretlačimo. Skupaj z eno žlico olja ga dodamo v skledo z moko in kvascem. Sestavine v skledi s čistimi rokami dobro pregnetemo, da dobimo gladko in elastično testo, ki se ne oprijemlje rok in posode. Ugneteno testo oblikujemo v hlebček, ki ga vzhajamo 15 minut.

Vzhajano testo razdelimo na osem delov, iz katerih oblikujemo manjše kroglice. Pustimo, da kroglice vzhajajo 5 minut, medtem pa v primerno veliki posodi dobro segrejemo olje. Kroglice testa s prsti razvlečemo v langaše tako, da so robovi debelejši in sredina tanjša. Langaše na obeh straneh zlato rjavo ocvremo v vročem olju. 

Ocvrte langaše odcedimo na papirnatih brisačkah, potem pa jih serviramo na velik krožnik ali pladenj in postrežemo z narezanim česnom (česnovo vodo) ali čebulo. Po želji dodamo tudi malo kisle smetane. 

Vir: okusno.je

Nazaj