Krompirjevi njoki s koprivami

29. 05. 2023

 

Sestavine: 

  • 1 kg krompirja,
  • 300 g ostre moke,
  • 40 g masla,
  • 4 rumenjaki ali 3 cela jajca,
  • sol,
  • muškatni orešček,
  • dve pesti listov mladih kopriv. 

Postopek: 

Liste kopriv za pol minute damo v vrelo, slano vodo in jih blanširamo. Takoj odcedimo in preložimo v mrzlo (ledeno) vodo, da se ohladijo. Zopet dobro odcedimo, damo na desko in koprive sesekljamo. Krompir skuhamo in olupimo. Olupljen krompir pretlačimo, mu dodamo sesekljane, dobro odcejene koprive, maslo, jajca, moko, sol in ga zgnetemo v testo. Na pomokani deski oblikujemo svaljke. V loncu zavremo vodo, solimo in svaljke damo v vrelo vodo. Ko priplavajo na vrh, so kuhani. Postrežemo jih kot prilogo k mesnim jedem.

Koprive uporabljamo samo mlade. Za krompirjevo testo uporabimo sorto krompirja, ki je bolj suh in moknat, ter ostro moko. Če te nimamo, nadomestimo del moke s pšeničnim zdrobom.

Vir: Začimbe in dišavnice

Nazaj