LEŠNIKOVI PIŠKOTI
05. 12. 2022
Slika je simbolična
Sestavine:
- 330-350 g pirine moke
- 200 g sesekljanih lešnikov
- 200 g polnovrednega trsnega sladkorja
- 80 g rozin ali 100 g grenkih čokoladnih kapljic
- 6 g pecilnega praška ali vinskega kamna,
- ščep soli
- 2 jajci
- 80 g surovega masla
- 2-3 g vanilije v prahu (po želji)
Postopek:
- Posebej zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo jajci in narezano maslo ter zamesimo krhko testo. Zavitega v folijo ga damo počivat v hladilnik za vsaj 15 minut. Nato oblikujemo za oreh velike kroglice, jih malo potlačimo in damo na nepomaščen pekač (6x5 kroglic).
- Pečemo na dveh pekačih v ventilacijski (konvekcijski) pečici na 160-180 ºC 20 – 25 minut (ali navadni pečici – 1 pekač – na 180-200 ºC). Piškote čimprej odstranimo s pekača, sicer se strdijo in potem lomijo!
Vir: ekološka kmetija Bezjak - Viktorija