Malinovo-jogurtova strjenka v kozarcu

13. 06. 2022

 

*za 8 oseb

Sestavine: 

sveže maline za dekoracijo

Jogurtov sloj

  • 200 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega izvlečka (vanilijeva aroma)
  • 120 g tekočega jogurta
  • 1 žlička želatine v prahu
  • 3 žlice vode

Malinov sloj

  • 120 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 150 g malin
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1,5 žličke želatine v prahu
  • 3 žlice vode

Postopek: 

  • Na kuhalnik pristavimo kozico s sladko smetano in sladkorjem. Segrevamo na srednji temperaturi in mešamo, da se sladkor stopi. Ko smetana zavre, kozico odstavimo in primešamo vanilijev izvleček in jogurt. 
  • Želatino v prahu zmešamo s 3 žlicami vode. Počakamo, da zmes nabrekne in se strdi, potem pa jo stopimo in pri tem pazimo, da ne zavre. V stopljeno želatino najprej vmešamo nekaj žlic jogurtove zmesi, nato pa vse skupaj vmešamo v preostanek jogurtove zmesi. 
  • Jogurtovo zmes enakomerno razporedimo po kozarčkih, v katerih bomo sladico postregli. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa kozarčke za 2 uri shranimo v hladilnik, da se jogurtov sloj dobro ohladi in strdi. 
  • Maline zmešamo s sladkorjem v prahu, nato pa jih s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo pire, ki ga pretlačimo čez drobno cedilo, da odstranimo semena. 
  • V kozico dodamo sladkor in sladko smetano. Na srednjem ognju segrevamo in mešamo, da se ves sladkor stopi. Ko smetana zavre, kozico odstavimo in vmešamo malinov pire.
  • Želatino v prahu zmešamo s 3 žlicami vode. Počakamo, da zmes nabrekne in se strdi, potem pa jo stopimo in pri tem pazimo, da ne zavre. V stopljeno želatino najprej vmešamo nekaj žlic malinove zmesi, nato pa vse skupaj vmešamo v preostanek malinove zmesi. 
  • Kozarce vzamemo iz hladilnika in na strjeno jogurtovo zmes previdno vlijemo sloj malinove zmesi. Počakamo, da se malinov sloj ohladi na sobno temperaturo, nato pa kozarčke še za 1-2 ur shranimo v hladilnik. 
  • Preden sladico postrežemo, jo okrasimo s svežimi malinami, po želji pa lahko dodamo tudi kakšen metin listek, ki bo barvno nekoliko poživil roza-belo kombinacijo.

Vir: okusno.je

Nazaj