Med, ajda, mleko

09. 02. 2022

 

*za 4 osebe

Medeno testo: 

  • 20 g prekuhanega (karameliziranega) medu
  • 50 g medu
  • 55 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 jajci (75 g brez lupine)
  • pol žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • ščepec cimeta
  • 115 g moke

Medena krema: 

  • 110 g prekuhanega medu
  • 2 dl stepene sladke smetane

Dodatki: 

  • ribez
  • malinov prah
  • medeni mlečni sladoled
  • ajdove kokice

Testo: prekuhan med prirpavimo tako, da ga približno pol ure kuhamo na majhnem ognju, da karamelizira. Nato tako pripravljen med, običajen med, sladkor in maslo raztopimo na majhnem ognju. Ko se sladkor stopi, odstravimo in v še vročo maso doddamo jajci zer hitro mešamo, da ne zakrkneta. Dodamo sve ostale sestavine in zamešamo gosto tekoče testo. Pekč odložimo s peki papirjem. Nanj na tanko (3 mm) razmažemo tetso in ga pečemo na 180 °C toliko časa (4 do 5 min), da postane zlato rjave barve. Ko se ohladi, ga narežemo na kvadrate. 

Krema: med kuhamo približno pol ure na majhnem ognjum da karamelizira. Ko se prekuhan med ohladi, ga zmešamo z eno žlico stepene sladke smetane. Nato vmešamo še ostalo smetano. 

Postrežba: na krožnik položimo kvadrat testa, nanj nabrizgamo medeno kremo, po kateri potresemo ribez. Pokrijemo z drugo plastjo testa, ki smo ga po eni strani potresli z malinovim prahom. Dodamo še žličnik medenovega mlečnega sladoleda, povaljanega v ocvrto ajdo, in takoj postrežemo. 

 

Recept: Pet zvezdic 

Nazaj