MEDENJAKI
19. 12. 2022
Sestavine:
- 75 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- Limonina lupinica
- 1 jajce
- 75 g kostanjevega medu
- 200 g polnovredne pirine moke
- ½ žličke vinskega kamna
- Ščepec soli
- Začimbe: po pol žličke vanilije, mletega cimeta, mletih klinčkov, ingverja, kardamoma in pimeta
Postopek:
Maslo, sladkor in limonino lupinico dobro umešamo. Dodamo jajce in stepamo dalje. Nato prilijemo med in sestavine premešamo v gladko zmes. Posebej v posodi zmešamo moko, pol žličke vinskega kamna, ščepec soli in začimbe. Dobro premešamo in po žlicah dodajamo masleni zmesi. Testo pokrito postavimo v hladilnik za eno uro. Pečico vklopimo na 180 °C. Ohlajeno testo razdelimo na štiri dele, po enega razvaljamo na pomokani površini centimeter debelo (ostale damo nazaj v hladilnik) in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Prenesemo jih na pekač s peki papirjem. Piškote pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z oreščki in semeni, lahko pa jih okrasimo po peki s čokolado ali sladkornim ledom (1 žlica sladkorja v prahu zmešana z 1 in pol žlico limoninega soka). Pečemo v ogreti pečici cca. 10 min. Pečene ohladimo na mrežici.
Vir: ekološka kmetija Bezjak- Viktorija