MEDENJAKI

19. 12. 2022

 

Sestavine: 

  • 75 g masla
  • 40 g rjavega sladkorja
  • Limonina lupinica
  • 1 jajce
  • 75 g kostanjevega medu
  • 200 g polnovredne pirine moke
  • ½ žličke vinskega kamna
  • Ščepec soli
  • Začimbe: po pol žličke vanilije, mletega cimeta, mletih klinčkov, ingverja, kardamoma in pimeta

 

Postopek:

Maslo, sladkor in limonino lupinico dobro umešamo. Dodamo jajce in stepamo dalje. Nato prilijemo med in sestavine premešamo v gladko zmes. Posebej v posodi zmešamo moko, pol žličke vinskega kamna, ščepec soli in začimbe. Dobro premešamo in po žlicah dodajamo masleni zmesi. Testo pokrito postavimo v hladilnik za eno uro. Pečico vklopimo na 180 °C. Ohlajeno testo razdelimo na štiri dele, po enega razvaljamo na pomokani površini centimeter debelo (ostale damo nazaj v hladilnik) in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Prenesemo jih na pekač s peki papirjem. Piškote pred peko premažemo z beljakom in okrasimo z oreščki in semeni, lahko pa jih okrasimo po peki s čokolado ali sladkornim ledom (1 žlica sladkorja v prahu zmešana z 1 in pol žlico limoninega soka). Pečemo v ogreti pečici cca. 10 min. Pečene ohladimo na mrežici.

Vir: ekološka kmetija Bezjak- Viktorija

Nazaj