Medenjakovi razpokančki

15. 12. 2021

Razpokančki so čisto preprosti piškoti, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni. Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava ni zahtevna. 

Sestavine

  • 140 g masla sobne temperature
  • 280 g moke
  • večje jajce
  • zvrhana žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke cimeta
  • 2 žlički začimb za medenjake
  • 150 g rjavega sladkorja
  • sladkor v prahu

 

Priprava

  • Maslo s sladkorjem mlatimo, da popeni, nato dodamo jajce.
  • V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato primešamo k mokrim.
  • Dobljeno testo stisnemo v kepo, zavijemo v prozorno folijo za živila in za uro postavimo v hladilnik.
  • Po počitku najprej nastavimo pečico na 180 stopinj, nato pa od testa odtrgamo približno 20 g in oblikujemo kroglico.
  • Povaljamo jo v sladkorju v prahu.
  • Odvečni sladkor otresemo, drugače ga bo preveč in bo kazil podobo razpokančka.
  • Kroglico postavimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
  • Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
  • Razpokančke pečemo 10–12 minut.

 

Vir: odprta kuhinja

Nazaj