Melisina pita

05. 06. 2023

 

Sestavine: 

  • Testo: 350 g moke, 1 dl olja, 2 jajci, 0,5 dl mleka, 1 pecilni prašek, 100 g sladkorja
  • Nadev: 500 g skute, 2 jajci, 50 g masla, 4 žlice sesekljane sveže melise, 2 do 3 žlice medu

Priprava: 

Olje, jajci in sladkor penasto zmešamo, dodamo moko s pecilnim praškom in mleko ter hitro ugnetemo testo. Razdelimo ga na dva dela. En del razvaljamo v krog premera 28 cm, odvisno od modela, ki ga uporabimo. Testo v modelu naj bo ob robovih nekoliko dvignjeno, da se nadev ne razliva. Nato vlijemo pripravljen nadev in na vrh pite položimo še drugo plast testa. Z nožem rahlo zarežemo mrežo v testo.

Za nadev razžvrkljamo jajca, dodamo raztopljeno maslo, med, vmešamo skuto  in dodamo sesekljano meliso. Nadev namažemo na pol pečeno testo in pečemo od 40 do 50 minut pri 170 ˚C. Pečeno pito pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi in zgornja plast testa omehča.

Vir: Začimbe in dišavnice

Nazaj