Milanska rižota s hrustljavim pršutom in feto

22. 04. 2024

 

Sestavine:

- 320 g riža
- olivno olje
- 2 šalotki
- 30 g masla
- 70 g parmezana
- 1 dl suhega belega vina
- sol
- 1 paket (0,125 g) žafrana
- jušna osnova
- 50 g pršuta (ne dimljenega)
- 50 g feta sira

 

Postopek: 

Za zalivanje rižote lahko uporabljamo mesno osnovo (piščančji fond, goveja juha), zelenjavno osnovo ali vodo. Tekočino pogrejemo in v njo zamešamo žafran. Slednjega lahko pred tem še nekoliko stremo v terilniku, saj nam bo tako dal še več okusa in barve.

Najprej naredimo hrustljavi pršut. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in na pekač položimo peki papir. Nanj zložimo rezine pršuta in jih obtežimo (z drugim pekačem/posodo). Pečemo približno 20 minut oz. dokler rezine niso hrustljave (nekoliko se bodo strdile tudi potem, ko jih vzamemo iz pečice).

Za rižoto najprej fino nasekljamo šalotko, si pripravimo posodo in vanjo vlijemo malo olivnega olja. Ko se segreje, dodamo šalotko in jo rahlo popražimo, toliko, da postekleni, a še ne dobi barve. 

Nato dodamo riž in ga prav tako dobro popražimo. To počnemo približno 1-2 minuti, da tudi riž postekleni. Zalijemo z vinom in začnemo z mešanjem. Počakati moramo, da ves alkohol izpari in ga ne vohamo več. Šele takrat začnemo rižoto zalivati z osnovo, ki ji je dodan žafran. Tekočino dodajamo postopoma in ves čas mešamo. Tekočine vedno dodamo toliko, da obda ves riž, ne smejo pa zrna plavati.

Rižoto kuhamo na srednje visokem do visokem ognju v široki posodi. Posode nikoli ne pokrijemo.  Nenehno mešanje je pomembno, ker pomaga izločati škrob iz riža in na ta način dobivamo vedno bolj kremasto rižoto. 

Riž kuhamo, dokler ni na ugriz še malo 'na zob' oziroma al dente, strukura rižote pa mora biti nekoliko tekoča, a kremasta. Takrat dodamo maslo in nariban parmezan ter hitro mešamo, da vse skupaj postane še bolj kremno. Rižoto po okusu posolimo. 

Ko rižoto serviramo na krožnik, ga malo potresemo, se mora rižota lepo razporediti po celotni površini. Tako vemo, da smo dosegli pravo konsistenco. Po vrhu nadrobimo pršut in malo feta sira. 

Vir: okusno.je

Nazaj