Miške s skuto in zdrobom

21. 02. 2023

 

Sestavine: 

*4 osebe

  • 80 g rozin
  • rum, voda ali pomarančni sok za namakanje rozin
  • 1 jabolko
  • sok polovice limone
  • 0,5 žličke mletega cimeta
  • 4 žlic sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 žlice mleka
  • 3 žlice olja
  • drobno naribana limonina lupinica
  • 300 g moke
  • 0,5 vrečke pecilnega praška
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip

Postopek: 

  • Rozine preberemo in operemo. Stresemo jih v skledico in prelijemo z rumom, vodo ali pomarančnim sokom. Pustimo, da se namakajo, medtem ko pripravimo ostale stvari. 
  • Jabolko operemo in olupimo. Razrežemo ga na krhlje, katerim izrežemo peščišče. Krhlje nato narežemo na koščke, ki jih stresemo v manjšo posodo, kjer jih prelijemo z limoninim sokom ter potrosimo z žlico sladkorja in cimetom. Premešamo in pustimo na strani.
  • V večjo posodo ubijemo jajca in jim dodamo preostali sladkor, mleko, olje in naribano limonino lupinico. Z ročno metlico ali lopatko dobro premešamo. 
  • Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo postopoma vmešamo v jajčno zmes. Dobiti moramo gladko maso brez grudic, v katero najprej vmešamo začinjene koščke jabolk, nato pa še namočene rozine, ki jih dobro ožamemo. Če je zmes preveč gosta, prilijemo še malo mleka. 
  • V večjem loncu segrejemo olje na 170 ºC (če nimamo termometra, si lahko pomagamo tako, da v olje potopimo ročaj lesene kuhalnice. Olje je dovolj vroče, ko se okoli ročaja začnejo delati majhni mehurčki).
  • Vzamemo žličko in jo nekaj sekund potopimo v segreto olje. Z njo nato zajamemo testo in ga položimo v olje (pomagamo si z drugo žličko). V olju naj ne bo preveč mišk naenkrat, cvremo jih na srednji temperaturi in ko se zlato rjavo obarvajo na eni strani, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. 
  • Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s kuhinjskimi brisačkami. Pustimo, da se odvečno olje odcedi.
  • Še tople miške serviramo na krožnik ali pladenj in jih potrosimo s sladkorjem v prahu. Pripravljen posladek takoj postrežemo. 

Vir: Okusno.je

 

Nazaj