Narastek z zeljem

02. 11. 2022

Zelenjavna jed, ki vas bo navdušila v večih pogledih. Priprava je hitra in preprosta, v jedi pa boste tudi na zelo okusen način porabili ostanke kuhanega ali pečenega svinjskega mesa. V kolikor ga nimate pri roki, ga lahko mirno nadomestite s klobaso, slanino ali panceto, ki jo na hitro podušite z zeljem. Jed si lahko privoščite za kosilo ali večerjo, zraven pa postrezite solato ali pa zgolj kos kruha.

 

Sestavine:

*4 osebe

  • 1 žlica olja
  • 1 manša glava svežega belega zelja
  • 3 jajca
  • 4 žlice moke
  • 180 g kisle smetane
  • 200 g kuhanega, pečenega ali dimljenega svinjskega mesa
  • 1 žlička mlete kumine (po želji) sol in mleti poper
  • 1 pest sesekljanega peteršilja
  • olje ali mast za namastitev pekača

Postopek: 

  • Zelju odstranimo poškodovane liste, nato pa ga operemo in mu izrežemo stržen. Razrežemo ga na četrtine ter z nožem narežemo na tanke trakove ali koščke. 
  • V posodi segrejemo žlico olja. Dodamo narezano zelje, posodo pokrijemo s pokrovko in zelje na zmerni temperaturi dušimo nekaj časa, vmes pa ga večkrat premešamo. Ko se zmehča, posodo odstavimo in pustimo, da se zelje ohladi do mlačnega. Medtem meso narežemo na drobne koščke. 
  • V večji skledi gladko razmešamo jajca, kislo smetano in moko. Dodamo narezano meso, ohlajeno zelje, začimbe in sesekljan peteršilj ter sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da dobimo gosto zmes. 
  • Pekač za narastke namastimo z oljem ali mastjo. Vanj pretresemo pripravljeno zmes ter jo s kuhalnico razporedimo po celotni površini in po vrhu lepo pogladimo. Narastek pečemo 30-40 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Če se po vrhu prehitro zapeče, pekač pokrijemo z alu folijo. 

Vir: Okusno.je

Nazaj