Orehova potica iz polnovredne moke

04. 04. 2023

Brez potice pa ne gre...

 

 

Sestavine: 

  • 500 g polnovredne moke
  • 15 g kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 limona
  • 70 g masla
  • 80 g trsnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 2,4 dl mleka
  • 3 žlice ruma
  • 500 g mletih orehov
  • 10 celih orehovih jedrc
  • 2 dl mleka
  • 50 g trsnega sladkorja
  • 0,5 žličke cimeta v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička masla

Postopek: 

  • Pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas, dodamo tri žlice mlačnega mleka, žličko moke in žličko sladkorja, premešamo in pustimo, da začne vzhajati. V kozico damo preostalo mleko, maslo in preostali sladkor, pristavimo in mešamo, dokler se maslo ne stopi. Prilijemo rum. Počakamo, da se zmes nekoliko ohladi, vanjo s strgalnikom nastrgamo lupino polovice limone in umešamo še jajce.
  • V skledo presejemo moko, po robu posolimo in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, ki ga malo pomešamo z moko. Pustimo vzhajati deset minut, nato pa med mešanjem postopoma prilijemo še mešanico masla in mleka. Iz vseh sestavin zamesimo testo, ki mora biti gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode.
  • Testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (približno eno uro), nakar ga dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati.
  • Pripravimo nadev: zmlete orehe stresemo v skledo, zavremo 2 dl mleka in ga prelijemo čez orehe. Dodamo sladkor, cimet in ščepec soli, premešamo in nekoliko ohladimo. Grobo nasekljamo cela orehova jedrca.
  • Testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na pomokanem prtu centimeter na debelo v pravokotnik. Stranica naj bo približno tako dolga, kot je obod pekača. Namažemo z nadevom skoraj do roba; tam, kjer bomo končali zvijanje testa, pustimo nekaj centimetrov roba, sicer testa ne bomo mogli stisniti. Potresemo z nasekljanimi orehi. Testo s prtom zvijemo natančno in čim bolj na tesno. Pri tem ga rahlo vlečemo. S tem bomo preprečili, da bi med peko v potici nastali mehurji. 
  • Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Potico položimo v pekač, rahlo potlačimo in na več mestih prebodemo s pletilko. Pekač damo v pečico, jo nastavimo na temperaturo 50 °C in pustimo vzhajati pol ure. Nato povečamo temperaturo v pečici na 180 °C. Potico pečemo od 55 do 65 minut. Preden vzamemo potico iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali je pečena: če je igla suha in skoraj čista, je potica pečena.
  • Pečeno potico pustimo počivati pokrito s prtičem 20 minut, nato jo zvrnemo na rešetko in ohladimo. Narežemo in serviramo na krožnikih.

Vir: Okusno.je

Nazaj