Panna cotta s kakijevim pirejem

28. 11. 2022

 

Sestavine; 

* Sestavine za 4 osebe

  • 10g želatine v prahu
  • 60 ml vode
  • 600 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja (lahko tudi vanilijev strok, aroma ali izvleček)

Kakijev pire

  • 2 kakija
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1-2 žlici limoninega soka (po okusu)

Postopek: 

  • V posodico stresemo želatino in jo prelijemo s hladno vodo. Premešamo in pustimo stati 5 minut, da želatina nabrekne in se zgosti. 
  • V kozico vlijemo sladko smetano in ji dodamo navaden ter vanilijev sladkor (lahko uporabimo tudi vanilijev strok, aromo ali izvleček). Na srednji temperaturi med občasnim mešanjem segrevamo, da se ves sladkor raztopi. Pazimo, da smetana ne zavre.
  • Tik preden smetana zavre, kozico odstavimo. Dodamo strjeno želatino in dobro premešamo, da se želatina povsem raztopi v vroči tekočini. 
  • Pripravimo si kozarčke, v katerih bomo sladico postregli, in jih skoraj do vrha napolnimo z vročo smetano. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa kozarčke pokrijemo in jih vsaj za 4 ure (najbolje kar čez noč) shranimo v hladilnik, da se smetana povsem ohladi in strdi. 
  • tik preden sladico postrežemo, pripravimo kakijev pire. Kakije olupimo in meso stresemo v visoko in ozko posodo (meso lahko iz lupine odstranimo tudi s pomočjo žlice). Dodamo sladkor v prahu in limonin sok ter sestavine gladko zmiksamo. 
  • Ko je sladica pripravljena za serviranje, kozarčke odstranimo iz hladilnika in na strjeno smetano dodamo nekaj žlic kakijevega pireja. 

Vir: okusno.je

Nazaj