Pečena ovsena kaša s sadjem, čokolado in orehi
18. 05. 2022
Pečeno ovseno kašo si lahko privoščite za zajtrk ali večerjo. Spodnji recept vsebuje tudi banane, jagode in nasekljane orehe, za tiste bolj sladkosnede pa poskrbi dodatek čokolade, ki jo lahko tudi mirno izpustite.
Sestavine:
- 175 g ovsenih kosmičev
- 70 g rjavega sladkorja
- drobno naribana pomarančna lupinica
- 2 ščepca soli
- 1 žlička mletega cimeta
- 60 g orehov
- 60 g temnih čokoladnih kapljic (na koščke narezana temna čokolada)
- 170 g jagod
- 1 banana
- 1 jajce
- 500 ml mleka
- 40 g masla
- 1 žlička vanilijevega izvlečka (aroma)
Priprava:
- Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Globok pekač poljubne oblike (prostornine približno 2 litra) namastimo z maslom. Orehe grobo nasekljamo. Jagode na hitro oplaknemo pod tekočo vodo in jim odrežemo peclje. Narežemo jih na koščke ali rezine. V kozici stopimo maslo.
- V skledi zmešamo ovsene kosmiče, naribano pomarančno lupinico, rjavi sladkor, polovico orehov, čokolade in narezanih jagod, pecilni prašek, mleti cimet in sol. Mešanico stresemo v pripravljen pekač in jo s kuhalnico razporedimo po celotni površini.
- Banano olupimo in jo narežemo na kolobarje, ki jih skupaj s preostankom jagod, čokolade in orehov razporedimo po vrhu mešanice v pekaču.
- V skledo dodamo jajce, mleko, vanilijev izvleček in stopljeno maslo. Vse skupaj z ročno metlico dobro premešamo, nato pa zmes enakomerno polijemo po sestavinah v pekaču. Pekač nekajkrat nežno potresemo, da tekočina lažje pride med vse sestavine.
- Pekač za 35-40 minut potisnemo v ogreto pečico. Jed je pripravljena, ko se po vrhu in ob straneh zlato rjavo obarva in zapeče.
- Pečeno ovseno kašo postrežemo toplo ali hladno. Zraven lahko priložimo kupček grškega jogurta ali pa rahlo stepeno smetano.
Vir: okusno.je