Pečena prosena kaša z zelenjavo

10. 06. 2024

 

Sestavine:

  • 200 g prosene kaše
  • 5 dl jušne osenove (ali voda)
  • 200 g svežih šampinjonov
  • 1 rdeča čebula
  • 1 strok česna
  • 1 rdeča paprika
  • 2 korenčka
  • 1 manjša glava zelja
  • 1 pest
  • češnjevega paradižnika
  • olivno olje
  • 2 žlici masla
  • sol in poper (po okusu)
  • rožmarin (po okusu)
  • 1 lonček kisle smetane
  • 2 jajci
  • 100 g ribanega sira
  • 50 g parmezana

Priprava: 

  • Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač, velikosti 25 x 20 centimetrov, namastimo z žlico masla (ali z oljem).
  • Proseno kašo stresemo na cedilo in jo dobro speremo pod tekočo vodo. V loncu zavremo jušno osnovo ali vodo. Solimo, dodamo proseno kašo in jo na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Ko je kuhana, jo predevamo v skledo in pustimo, da se malce ohladi. 
  • Medtem ko se kaša kuha, na debelejše rezine narežemo čebulo, česen sesekljamo, papriko narežemo na trakove, korenje na kolute, gobe na rezine in zelje na trakove. Češnjeve paradižnike razpolovimo. 
  • V večji ponvi segrejemo olivno olje in preostanek masla. Dodamo gobe in jih pražimo toliko časa, da se malce obarvajo. Dodamo čebulo, papriko, korenje in česen, ter vse skupaj pražimo 5 minut. Na koncu dodamo zelje, češnjev paradižnik in rožmarin. Premešamo, po okusu solimo in popramo, ter odstavimo z ognja. 
  • Posebej zmešamo kislo smetano, jajci in nariban sir. Zmes vmešamo v proseno kašo, ki jo razporedimo po dnu pekača. Po vrhu naložimo zelenjavo, ki jo potresemo z naribanim parmezanom. Jed pečemo v ogreti pečici 30 minut, da se sir po vrhu stopi in zalato rjavo zapeče. 

Vir: Okusno.je

Nazaj