Piranski brancin v škartocu

24. 04. 2023

 

Sestavine: 

*za 4 osebe

  • 800 g fileja piranskega brancina (4 fileji)
  • 1 velika bučka
  • 1 steblo zelene
  • 1 rdeča paprika
  • 10 izkoščičenih črnih oliv
  • 2 stroka česna
  • 1 vejica rožmarina
  • 10 vejic drobnjaka
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 4 žlic olivnega olja
  • 1 dl belega vina

Postopek:

Bučko, papriko in zeleno očistimo in operemo. Papriko in olive narežemo na ožje kolobarje, bučko in zeleno pa na krajše rezance (palčke). Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Drobnjak in rožmarin operemo in dobro otresemo. Drobnjak sesekljamo, rožmarin pa osmukamo. Zelenjavo damo v skledo, solimo in pomešamo s sesekljanim česnom, narezanimi olivami, drobnjakom in rožmarinom.

Fileje brancina operemo in osušimo s papirnato brisačko. Odrežemo štiri večje pravokotne liste papirja za peko. Vsak list po diagonali prepognemo na polovico. Robove papirja premažemo s stopljenim maslom. Na eno polovico položimo kos fileja, ki ga po okusu solimo. Na file naložimo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem ter belim vinom. Z drugo polovico papirja prekrijemo ribo in robove stisnemo s pregibanjem, da dobimo škartoc.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Škartoce položimo na pekač in pečemo v ogreti pečici približno 20 minut. Pečene fileje serviramo na krožnike v škartocih in ponudimo z izbrano prilogo.

Vir: okusno.je

 

Nazaj