Pirin kruh s čemaževim namazom

24. 03. 2022

Pira je starodavna pšenica izjemnih lastnosti, ki godijo organizmu. Ni podvržena genskemu spreminjanju ter je bogata z rudninami in minerali. Recept razkriva, kako pripraviti odličen pirin kruh, h kateremu se imenitno poda čemažev namaz.

*4 osebe

Sestavine: 

  • ½ kg pirine moke*
  • ¼ žličke soli
  • ½ kocke kvasa
  • voda po potrebi
  • Sestavine za čemažev namaz:
  • 3 žlice skute** (grobe, polnomastne)
  • 1 žlica kisle smetane**
  • 1 žlica čemaževega pesta

 

V posodo presejemo moko, ob robu dodamo sol. Kvas nalomimo, dodamo vodo in žličko sladkorja ter na toplem vzhajamo 10 minut. Kvas zlijemo k moki in premesimo, da dobimo gladko testo. Po potrebi dodamo 1,5–2 dcl mlačne vode.

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo v posodi, da vzhaja 1 uro. Ponovno ga premesimo in damo v podolgovat model, ki ga namažemo z oljem ali maslom. V modelu ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pečemo 50 minut pri temperaturi 180 ˚C.

Skuto, kislo smetano in čemažev pesto damo v posodo in premešamo. Dobimo čemažev namaz, ki ga postrežemo s pirinim kruhom.

*Alergogen – gluten

**Alergogen – mlečni izdelek

Nazaj