PIRIN KRUH Z MANJ KVASA
01. 02. 2022

Sestavine:
- 850 g sveže mlete polnovredne pirine moke
 - 600 g mlačne vode (lahko tudi sirotke)
 - 4 g himalajske soli
 - 5 g polnovrednega trsnega sladkorja
 - 15 g olivnega olja
 - 5 g bio pekovsega kvasa v prahu
 - po želji pol žličke sveže mletega koriandra, kumine, janeža ali drugih začimb
 - po želji različna ekološka semena (sončnice, sezam, lan, mak…)
 
Postopek:
- V veliki (prib. 5 l) posodi z leseno kuhalnico razmešamo sol, sladkor, kvas in olje. Dodamo moko (in semena) in s kuhalnico le toliko razmešamo, da ni več vidnih grudic moke. Pokrijemo s plastičnim pokrovom ali folijo in pustimo počivati vsaj 12 ur na toplem. Testo močno naraste, zato uporabite dovolj veliko posodo.
 - Nato ga preložimo oz. prelijemo na namaščen pekač (najbolje se obnese ozek in podolgovat pekač, saj gre za precej mokro testo). V testo zarežemo črte, da ne popoka preveč.
 - Pečemo ga približno 60 min na 200 ºC. Ko je kruh pečen, ga zvrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi. Priporočeno je, da ga hranimo v papirnati vrečki, zaviti v kuhinjsko krpo, da se manj izsuši; nikakor pa ne v polivinilasti vrečki ali v hladilniku.