Pohorski pisker

17. 08. 2021

Pohorski pisker je jed, pri kateri lahko poljubno kombiniramo vse spodaj navedene sestavine. Vsebuje naj vsaj eno žitarico in eno stročnico. Lahko ga pripravimo iz različnih vrst mesa ali tudi brez njega. Navedene količine veljajo za približno 6 oseb. 

Sestavine: 

  • 25 dag govednine
  • 10 dag prekajenih svinjskih reber
  • 10 dag prekajene slanine
  • 1 čebula 1 manjši por
  • 1 rumeni koren
  • 15 dag krompirja
  • 10 dag luščenega fižola
  • 10 dag boba
  • 1 strok česna
  • 1/2 kolerabe
  • 1/2 glave zelja
  • 1/2 bičke
  • malo zelene
  • šopek pertešilja
  • 8 dag pšenice (pire)
  • 10 dag prosene kaše
  • 8 dag jašprenja
  • 10 dag svežih gob 
  • začimbe (sol, poper, kumina, lovor, majaron, drobnjak)
  • mast ali olje
  • jabolčnik ali voda za zalivanje
  • kisla smetana po želji

Fižol in bob skuhamo z dodatki začimb v slani vodi. Čebulo in por drobno narežemo in prepražimo na masti. Dodamo slanino, govedino in prekajena svinjska rebra (uporabimo lahko tudi divjačino ali jagnetino). Dušimo 10 minut in nato dodamo gobe, na kocke narezano korenje, kolerabo, zeleno, zelje, pertešilj, bučko in zalijemo z vodo. Dušimo približno 45 minut. Dodamo opran ješprenj in piro (lahko predhodno kuhano), sesekljan česen, začimbe in zalijemo z jabolčnikom ali vodo. Ko se ješprenj in pira zmehčata, dodamo na kocke narezan krompir in čez 10 minut še proseno kašo. Na koncu dodamo še kuhan fižol in bob ter jed po potrebi zgostimo s podmetom (moka, voda). Po želji dodano še kislo smetano. Preden jed postrežemo, jo izdatno posipamo s seseklajni svežim peteršiljem ali drobnjakom. 

 

Nazaj