Pomladna ajdova solata s šparglji in jagodami

31. 05. 2022

 

Sestavine: 

  • 2 skodelici ajdove kaše (1 skodelico akaše skuhamo, eno predhodno namočimo čez noč in potem iz nje naredimo "kokice")
  • ščepec soli
  • velik šopek svežega peteršilja
  • sok pol limone
  • 1 žlica medu
  • žlica hladno sisnenega olja- olivnega, konopljinega ali lanenega
  • 10 tebel špargljev
  • 400 g jagod
  • 50 g parmezana

Postopek: 

  • Pripravo solate začnemo prejšnji večer. Skoledico ajdove kaše namočimo v hladni vodi in pustimo nakamati vsaj 8 ur. 
  • Drugi del ajdove kaše skuhamo. Zavrejemo 2 skodelici vode, dodamo splaknjeno ajdovo kašo in kuhamo na majhnem ognju slabih 10 minut. Dodamo sol, ugansnemo štedilnik in pustimo še kakšnih 10 minut, da se kaša napne. Kuhano ajdovo kašo nekoliko ohladimo. 
  • Prirpavimo preliv; ves peteršilj na tanko narežemo, stinsemo limono in limoninemu skou dodamo med in žlico kvalitetnega hladno stisnjenega olja. 
  • S prelivom prelijemo skuhano ajdovo kašo in pustimo, da se sestavine prepojijo. 
  • Ta čas osušimo namočeno ajdovo kašo in ji na suhi vroči ponvi popečemo. Na ponev ne dodajamo maščobe, samo namočeno ajdovo kašo. Občasno premešamo in pečemo toliko časa, da ajda postane povsem hrustljava, kot kakšne kokice. 
  • Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del, narežemo in popečemo na ponvi. 
  • Jagode narežemo na tanke rezine, enako naredimo s parmezanom. 
  • Vse sestavine dodamo h kuhani ajdovi kaši in na hitro premešamo. Začinimo po okusu in postrežemo. 

 

Vir: KGZS NM in Kmetija Klepec

 

Nazaj