Puhla ali prešljača

29. 01. 2024

 

Sestavine: 

  • 1 kg moke Tip 400, 500, 850 ali 1100
  • 4 dag svežega kvasa
  • 5-7 dcl vode
  • 2 dag sladkorja
  • 1,5-2 dag soli
  • 0,5 dcl rastlinskega ali olivnega olja

Premaz: 

  • 1 razžvrkljano jajce
  • skuta
  • pregreta smetana
  • suhi ocvirki ali zaseka

 

Priprava: 

Ko zmešamo navadno testo za kruh (beli, polbeli, črni), lahko naredimo iz mladega testa tudi puhlo. Izdelek ima v našem prostoru več imen (puhla, prešljača). Po prvem vzhajanju kruha odvzamemo nekaj testa in ga na tanko razvaljamo z valjarjem. Sploščeno testo položimo na pekač, premažemo z jajcem in po njem potresemo suhe ocvirke ali zaseko. Testo lahko namesto z ocvirki premažemo s pregreto smetano. Zmešamo 3 jajca, 2 žlici sladkorja in 10 dag pregrete smetane. Po želji lahko dodamo nastrižen drobnjak ali kakšno drugo začimbo. Nazadnje jo premažemo z jajcem in pustimo vzhajati 10 minut. medtem pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut v zgornjem delu pečice z ventilatorjem. Ponudimo toplo. 

 

Nazaj