Puhla ali prešljača
29. 01. 2024
Sestavine:
- 1 kg moke Tip 400, 500, 850 ali 1100
- 4 dag svežega kvasa
- 5-7 dcl vode
- 2 dag sladkorja
- 1,5-2 dag soli
- 0,5 dcl rastlinskega ali olivnega olja
Premaz:
- 1 razžvrkljano jajce
- skuta
- pregreta smetana
- suhi ocvirki ali zaseka
Priprava:
Ko zmešamo navadno testo za kruh (beli, polbeli, črni), lahko naredimo iz mladega testa tudi puhlo. Izdelek ima v našem prostoru več imen (puhla, prešljača). Po prvem vzhajanju kruha odvzamemo nekaj testa in ga na tanko razvaljamo z valjarjem. Sploščeno testo položimo na pekač, premažemo z jajcem in po njem potresemo suhe ocvirke ali zaseko. Testo lahko namesto z ocvirki premažemo s pregreto smetano. Zmešamo 3 jajca, 2 žlici sladkorja in 10 dag pregrete smetane. Po želji lahko dodamo nastrižen drobnjak ali kakšno drugo začimbo. Nazadnje jo premažemo z jajcem in pustimo vzhajati 10 minut. medtem pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut v zgornjem delu pečice z ventilatorjem. Ponudimo toplo.