Pustni krofi

14. 02. 2023

 

Sestavine:

  • 1 kg namenske moke za krofe
  • 6 rumenjakov
  • 1,5 kocke svežega kvasa (cca. 60 g) 
  • 0,5 l toplega mleka
  • 1 vanilijev sladkor (z delci vanilije - bourbon vanilija od dr. Oetker)
  • pol žličke soli
  • 4 žlice sladkorja (70-100 g)
  • 1/2 soka iztisnjene limone
  • naribana lupinica 1/2 limone
  • 1 dcl olja
  • 0,5 dcl ruma

Postopek: 

  • Kvasec lahko naredite posebej (v toplo mleko damo sladkor, nadrobimo kvas in po vrhu posipamo malo moke ter pustimo cca 5 minut). Lahko tudi vse skupaj naredite v eni posodi. 
  • V posodo dam moko in na sredino naredim malo večjo luknjo, v katero dam sladkor in vlijem toplo mleko. V mleko nadrobim kvas in počakam, da se naredi kvasec. 
  • Ob robu posode potem damo rumenjake, sol, vanilijev sladkor, limonino lupinico, rum, sok limone, olje in vse skupaj z mešalnikom zgnetem testo. 
  • Če gnetete testo z rokami, gnetite nekje 10 minut, z mešalnikom par minut manj oz. dokler testo ne postane lepo gladko, svilnato in voljno. 
  • Testo razdelimo nekje na 16-18 delov, iz katerih oblikujemo kroglice. Testo lahko tudi razvaljate in s kozarcem ali modelčkom izrežete krofe. Če boste krofe izrezovali bodo vsi enake velikosti, lepo okrogli, vendar boste imeli več dela z valjanjem in ponovnim gnetenjem. 
  • Kroglice odlagamo na pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo približno 30 minut, da lepo vzhajajo. Lahko jih vmes 2x nežno obrnemo. Prvič zato, da vzhajajo tudi na drugi strani, drugič zato, ker je tista prva vzhajana stran vedno lepša. 

 

Ostale sestavine:

  • 1,5 litra olja za cvrenje
  • sladkor za posip
  • marmelada za nadev

 

  • V večji oz. bolje rečeno širši posodi si pripravimo olje. Pazimo, da olje ne bo prevroče. Najprimernejša temperatura olja za peko krofov je 170 stopinj. Kako zdaj to izmerite tisti, ki nimate termometra? 
    • Predlog a: v olje namočite leseno palčko. Če se delajo rahlo mehurčki je olje pripravljeno, če mehurčki objamejo palčko kot na sliki, je prevroče. 
    • Predlog b za tiste, ki imate indukcijski štedilnik in jakost od  1-9: krofe pecite na jakosti 3. 
    • Predlog c: riskirajte tisti en krof, ki po vseh standardih izstopa iz množice in ga popecite za poskusnega zajčka
  • Če hočemo, da so krofi lepo okrogli, odlagamo krofe z zgornjim vzhajanim delom navzdol. V posodo damo le toliko krofov, da le-ti prosto plavajo v olju. Pozor: krofi se bodo še povečali. Posodo obvezno pokrijemo in pustimo, da se ocvrejo na spodnji strani nekje 3 minute.  Krofe nato hitro obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani. Posode več ne pokrivamo. Krofe bomo najlažje obrnili z dvema lesenima palčkama. 
  • Ocvrte krofe s penovko poberemo ven in jih damo najprej na rešetko, da se odvečno olje odcedi, nato pa še na pladenj obložen s prtičkom, ki dodatno popivna preostanek olja. 
  • Še tople krofe nabrizgamo z marmelado ali jih premažemo s čokolado in kokosom.
  • Preden krofe postrežemo jih posipamo s sladkorjem v prahu.

Vir: 220 stopinj poševno

Nazaj