Ričet s prekajenim svinjskim vratom

23. 02. 2022

Preprosta jed na žlico, ki se na našem jedilniku največkrat znajde v hladnejšem delu leta. Takrat namreč pogosteje posegamo po krepkih enolončnicah, ki prijetno pogrejejo telo in nas tudi nasitijo. Med njimi je tudi ričet, ki poleg ješprenja vsebuje veliko zelenjave in prekajeno meso.

*4 osebe

Sestavine: 

  • 250 g ješprenja
  • 2 lovorjeva lista
  • nekaj poprovih zrn
  • kos kože prekajene slanine (po želji)
  • 2 oranžna korenčka
  • 1 rumeni koren
  • 1 peteršiljeva korenina
  • kos pora
  • 2 stroka česna
  • 250 g prekajenega, že kuhanega svinjskega vratu
  • 150 g fižola iz pločevinke

Postopek: priprava 5 minut in kuhanje 1,15 min

  • Namočen ješprenj odcedimo in speremo pod tekočo vodo. Stresemo ga v večji lonec in prilijemo hladno vodo. Tekočine naj bo toliko, da sega dva prsta nad ješprenjem. Dodamo lovorjeva lista in nekaj poprovih zrn ter pristavimo. Pustimo, da se ješprenj kuha 15 minut. Če imamo kos kože domače dimljene slanine, jo dodamo v lonec, da se bo ješprenj med kuhanjem navzel okusa. 
  • Medtem očistimo in operemo korenje ter peteršiljevo korenino. Zelenjavo narežemo na približno enako velike koščke. Po 15 minutah kuhanja jo skupaj z vejico peteršilja dodamo v lonec, v katerem se kuha ješprenj. Ješprenj pokrito ob rahlem vretju kuhamo 30 minut. 
  • Medtem očistimo in operemo še por in ga narežemo na kolobraje ali manjše koščke. Česen olupimo in ga drobno sesekljamo. Prekajen svinjski vrat narežemo na koščke. Por, česen in meso dodamo v lonec in pustimo, da se jed kuha še 20 do 30 minut. Ričet po okusu začinimo s soljo, po želji pa dodamo tudi še kakšno drugo začimbo (timijan, mleti poper, luštrek ipd.). Zadnjih 10 minut kuhanja dodamo še fižol, ki smo ga odcedili in po želji tudi oplaknili pod tekočo vodo. 
  • Ko je ričet pripravljen, ga serviramo na krožnike. Po vrhu lahko potrosimo malo nasekljanega peteršilja. Postrežemo s kruhom. 

Vir: Oksuno.je

 

Nazaj