SAHARCA

08. 03. 2022

Sestavine: 

  • 4 jajca
  • 100 g masla
  • 100 g javorjevega sirupa
  • 100g medu
  • 1 bio pomaranča
  • 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 100 g rožičeve moke
  • 100 g polnovredne pirine moke
  • ščepec soli
  • 200 g marelične marmelade
  • kakav za posip ali čokoladni preliv (100 g čokolade – 75 % in žlička masla)

 

Priprava: 

Pečico segrejemo na 180°C. Tortni model (24 cm, če želimo torto še prerezati oz. večjega in ustrezno povečamo količino sestavin) namastimo in pomokamo. Pomarančo operemo, nastrgamo lupinico in še ožamemo. Maslo penasto stepemo in dodamo rumenjake. Dolijemo sirup in med, dodamo lupinico in pomarančni sok ter sestavine med sabo lepo povežemo. Beljake stepemo v trd sneh. Mokrim sestavinam odamo suhe sestavine, ki smo jih prej dobro premešali (obe moki s pecilnim praškom), nato pa tretjin snega, da maso nekoliko razrahljamo. Preostanek snega z metlico previdno na roke podmešamo v testo. Maso nalijemo v pekač in pečemo približno 25 min. Vročo torto zvrznemo na rešetko, da si malo oddahne. Medtem zavremo marelično marmelado. Torto prerežemo počez na pol, namažemo z malo več kot polovico marmelade, sestavimo nazaj in jo z marmelado premažemo še po vrhu. Potresemo s kakavom, lahko pa prelijemo s čokoladnim prelivom.

Vir: ekološka kmetija Bezjak - Viktorija

Nazaj