Šink in klobasa z zeljem ter ajdovimi žganci

07. 12. 2021

Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda in danes cenjena tudi zato, ker ne vsebuje glutena. Predvsem stare sorte ajde imajo zelo prijeten vonj, v času cvetenja pa so odlična paša za kranjsko čebelo. Ajdovi žganci so brezčasna jed, primerna za vsak letni čas. Zagotovo so najokusnejši zabeljeni z mastjo in ocvirki. Še posebej v zimskem času ne gre pozabiti na kislo zelje in njegovo visoko vsebnost vitamina C.

4 osebe

Sestavine: 

  • ¼ kg ajdova moka
  • ½ l vode
  • sol
  • ocvirki
  • česen
  • šink
  • klobasa

Priprava: 

Vodo zavremo in dodamo sol. V sredino posode usujemo ajdovo moko. Poskrbimo, da voda zaobjame moko, in 20 minut kuhamo na zmernem ognju. Vodo odcedimo in jo prihranimo. Zmes razdrobimo z vilicami, da dobimo drobne žgance. Stresemo jih v posodo in jih zabelimo z vročimi ocvirki.

Zelje skuhamo v vodi in ga odcedimo. V ponvi pogrejemo ocvirke in jim dodamo nasekljan česen. Počakamo, da česen zadiši, in primešamo zelje. Malo popražimo ter postrežemo s kuhanim šinkom in klobaso.

Nazaj