Šink in klobasa z zeljem ter ajdovimi žganci
07. 12. 2021
Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda in danes cenjena tudi zato, ker ne vsebuje glutena. Predvsem stare sorte ajde imajo zelo prijeten vonj, v času cvetenja pa so odlična paša za kranjsko čebelo. Ajdovi žganci so brezčasna jed, primerna za vsak letni čas. Zagotovo so najokusnejši zabeljeni z mastjo in ocvirki. Še posebej v zimskem času ne gre pozabiti na kislo zelje in njegovo visoko vsebnost vitamina C.
4 osebe
Sestavine:
- ¼ kg ajdova moka
- ½ l vode
- sol
- ocvirki
- česen
- šink
- klobasa
Priprava:
Vodo zavremo in dodamo sol. V sredino posode usujemo ajdovo moko. Poskrbimo, da voda zaobjame moko, in 20 minut kuhamo na zmernem ognju. Vodo odcedimo in jo prihranimo. Zmes razdrobimo z vilicami, da dobimo drobne žgance. Stresemo jih v posodo in jih zabelimo z vročimi ocvirki.
Zelje skuhamo v vodi in ga odcedimo. V ponvi pogrejemo ocvirke in jim dodamo nasekljan česen. Počakamo, da česen zadiši, in primešamo zelje. Malo popražimo ter postrežemo s kuhanim šinkom in klobaso.