Stročji fižol v omaki

29. 08. 2023

 

Sestavine:

*za 4 osebe

  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čebula
  • 4 strokov česna
  • 500 g mesnatega paradižnika
  • sol in sveže mleti poper
  • 1 kg svežega stročjega fižola
  • nekaj vejic svežega peteršilja

Postopek: 

  • V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje zelenjave. Stročji fižol očistimo (porežemo nastavke pecljev in morebitne nitke) in ga narežemo na 3 do 5 cm dolge kose. Zelenjavo operemo. Iz paradižnikov z nožem izrežemo nastavek peclja, nato jih na okrogli strani križno zarežemo.
  • Ko voda zavre, paradižnike za 15 do 30 sekund potopimo v vrelo vodo, nato jih s penovko poberemo iz lonca, nekoliko ohladimo in olupimo. Olupljene paradižnike razrežemo na četrtine, razsemenimo in grobo sesekljamo. 
  • Krop, v katerem smo blanširali paradižnike, posolimo in vanj stresemo stročji fižol. Kuhamo ga 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da se zmehča, a je še čvrst na ugriz. Kuhan fižol odcedimo.
  • Česen in čebulo olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olivno olje in na njem posteklenimo čebulo. Dodamo polovico česna in ga skupaj s čebulo na hitro prepražimo. V lonec nato dodamo narezan paradižnik. Po okusu posolimo in popopramo ter kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da se omaka zgosti. 
  • V omako dodamo kuhan stročji fižol in preostanek sesekljanega česna. Dobro premešamo in pokrito dušimo še 5 do 10 minut. Po potrebi dodatno posolimo in/ali popopramo. 
  • Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in grobo sesekljamo. Tik pred serviranjem ga potrosimo po pripravljeni jedi. 

Vir: okusno.je

Nazaj