Svinjska pečenka

12. 12. 2022

 

Sestavine

*za 4 osebe

  • 0,75 kg svinjskega kareja s kožo
  • 1 korenčka
  • 0,13 gomolja zelene
  • 0,5 večja čebula
  • 0,5 rezina limone
  • 0,25 šopka timijana
  • 0,5 žlica olja
  • 1 dl belega vina

Marinada

  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke popra
  • 0,75 žlice mlete kumine

Postopek: 

Česen olupimo in drobno naribamo (lahko ga tudi drobno sesekljamo). V manjši skledici iz česna, soli, popra, mlete kumine in olja pripravimo marinado za meso. Kos mesa operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. V kožo z nožem po vsej dolžini naredimo nekaj zarez. Kos mesa iz vseh strani dobro natremo s pripravljeno marinado. 

Pečico nastavimo na 230 stopinj Celzija. Korenje očistimo, operemo (po potrebi tudi ostrgamo) in razrežemo na četrtine. Čebulo olupimo in razrežemo na četrtine. Zeleno očistimo, olupimo in razrežemo na večje kose. Vso zelenjavo stresemo v globok pekač. Dodamo še vejice timijana in rezino limone ter vse skupaj pokapamo z oljem. Zelenjavo dobro premešamo in razporedimo po pekaču. V pekač položimo še kos mesa, nato pa pekač za 30 minut potisnemo v ogreto pečico.

Po pol ure pečenja temperaturo pečice znižamo na 170 stopinj. V pekač vlijemo vino in meso pečemo še 75 minut (25 minut na vsakih 0,5 kg mesa). Med pečenjem meso večkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču.

Pečeno meso preložimo na desko, ohlapno pokrijemo s kosom alu folije in pustimo počivati 15 minut. Med počivanjem mesa pripravimo omako. V pekač vlijemo malo tople vode in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu, da odluščimo vse zapečene koščke. Zelenjavo pretlačimo, nato pa vsebino pekača precedimo v čisto skledico.

Meso narežemo na poljubno debele kose, katere ponudimo skupaj z izbrano prilogo in omako.

 

Vir: okusno.je

Nazaj